BŁĘDY W TECHNICE OPRYSKIWANIA SADÓW (CZ. I)

W ostatnich latach obserwuje się wiele pozytywnych zmian w krajowych sadach. Wprowadzane są nowe odmiany i sposoby formowania drzew, nawadnianie plantacji i najnowsze technologie przechowywania oraz sortowania owoców. Niestety, w wielu gospodarstwach przed opryskiwaczami czas się zatrzymał. W niniejszym artykule przedstawię kilka najważniejszych błędów, popełnianych w technice opryskiwania sadów.

WIRUS MOZAIKI PEPINO NA POMIDORZE

Wirusa tego zaobserwowano po raz pierwszy na pomidorach w 1999 roku — w Holandii i Anglii. W ciągu dwóch kolejnych lat jego obecność stwierdzono w wielu innych krajach Europy (w Holandii zaatakował 70–90% upraw, w Belgii — 50%, w Niemczech występował sporadycznie — red.) oraz w Kanadzie i USA. Gwałtowne i powszechne pojawienie się wirusa mozaiki pepino (PepMV) nie jest przypadkowe. Należy sądzić, że występował on wcześniej, ale na poziomie nieszkodliwym i przez to był niezauważany.

PODAŻ WARZYW W WYBRANYCH KRAJACH EUROPY

Czechy, Polska, Słowacja i Węgry są coraz bliżej integracji z Unią Europejską. Wejście do tej organizacji zadecyduje o zmianach, jakie będą musiały zajść na rynku warzyw. Wynika to zwłaszcza z faktu, że ustawowo wprowadzone zostaną unijne standardy marketingowe na wszystkich etapach obrotu warzywami. Wymagania te będą dotyczyć rynku hurtowego oraz detalicznego, a ich upowszechnienie spowoduje dalsze zmniejszanie różnic w podaży warzyw w krajach obecnej i przyszłej UE. W Czechach, na Słowacji i Węgrzech warzywa — przy podobnej jakości (fot. 1) — są przeważnie dużo droższe niż w Polsce.

OLIMPIADA MARCHWI W ŻELAZNEJ

Olimpiadą nazwał Zygmunt Czerniak, dyrektor Rolniczego Zakładu Doświadczalnego w Żelaznej VI Dzień Marchwi, który odbył się 18 października. Wzięło w niej udział ponad osiemdziesiąt odmian lub rodów marchwi — aby je ocenić przeprowadzono około 2 tysięcy pomiarów (uzyskane wyniki przedstawiamy w tabelach 1 i 2). Warunki, w których przyszło im z sobą konkurować po raz kolejny okazały się trudne, ale za to jednakowe, a tylko w takich — jak powiedział Z. Czerniak — można rywalizację oceniać.

POMIDORY — JAK UZYSKAĆ 55 kg/m2 – cz. II temperatura, dwutlenek węgla, wilgotność powietrza

W poprzednim artykule z tego cyklu (HO 11/2002) Autor przedstawił zależności pomiędzy ilością światła a uzyskiwanym plonem pomidorów oraz metodę obliczania potrzebnej ilości światła przydatną przy określaniu czasu doświetlania (red.).

CHOROBY RZODKIEWKI I MOŻLIWOŚCI OCHRONY

Rzodkiewka jest warzywem uprawianym dość powszechnie w tunelach foliowych lub szklarniach wielu gospodarstw. Ze względu na bardzo krótki okres wegetacji traktowana jest najczęściej jako uprawa przed- lub poplonowa. W gospodarstwach specjalizujących się w uprawie tego warzywa pomija się często aspekt zmianowania i uprawę prowadzi w monokulturze — kilka razy w roku na tym samym miejscu. Okazało się, że wiele nowoczesnych, mieszańcowych odmian zagranicznego pochodzenia, o doskonałych cechach jakościowych wykazuje większą wrażliwość na niektóre odglebowe choroby grzybowe w porównaniu z odmianami ustalonymi, uprawianymi od wielu lat. Do najgroźniejszych należą czernienie korzeni rzodkiewki oraz parch zwykły. W niektórych gospodarstwach, specjalizujących się w uprawie rzodkiewki i rzodkwi na skalę towarową, te dwie choroby poczyniły straty w plonach dochodzące nawet do 80%. Oto kilka informacji o występowaniu, objawach i możliwościach zapobiegania tym chorobom.

GOSPODARSTWO PEŁNE NOWOŚCI

Podczas targów Polagra Farm '2002 udało mi się porozmawiać z Jerzym Wilczewskim (fot. 1) z Białousów k. Białegostoku. Jego gospodarstwo, specjalizuje się w uprawie róż (11 hektarów szklarni i zblokowanych tuneli foliowych) oraz porzeczki czarnej i borówki amerykańskiej. Właściciel jest również znany z tego, że wprowadza do produkcji nowe rośliny i różne technologiczne nowości.

OCHRONA WÓD – DOBRE PRAKTYKI ROLNICZE CZ. III

Odchody i odpady Produkcja ogrodnicza jest często powiązana ze zwierzęcą, gdyż obornik jest wciąż ważnym źródłem substancji pokarmowych dostarczanym roślinom. Dla ochrony wód przed...

ŚWIADCZENIA W RAZIE WYPADKU CZ. I

Z tytułu wypadku przy pracy rolniczej i rolniczej choroby zawodowej przysługują świadczenia z ubezpieczenia emerytalno-rentowego (• renta inwalidzka dla ubezpieczonego rolnika lub domownika, •...

NAWODNIENIA W ŚWIETLE PRAWA

Kształtowanie, ochronę i zarządzanie zasobami wodnymi oraz korzystanie z wód reguluje ustawa "Prawo wodne" z 18 lipca 2001 r. (Dz. U. nr 115, poz. 1229), która obowiązuje od 1 stycznia bieżącego roku. Do nawodnień w rolnictwie można wykorzystywać tylko wody powierzchniowe płynące oraz stojące (w zbiornikach naturalnych i sztucznych). Nawodnienia należy traktować jako tak zwane szczególne korzystanie z wód, wymagające uzyskanie pozwolenia wodnoprawnego, które wydaje starosta na podstawie wniosku zainteresowanych właścicieli gruntów.