TWARDE, ZIELONE, KWAŚNE

Ten mało zachęcający tytuł dobrze oddaje rynkową rzeczywistość. Wegetacja jest wprawdzie w tym roku przyspieszona, ale oferowane klientom owoce 'Węgierki Zwykłej', 'Delikatesa' czy 'Faworytki' nie powinny być twarde, zielone i kwaśne. Tymczasem praktykę zrywania z drzew wszystkiego, co tylko zaczyna wyglądać, jak owoce danej odmiany, obserwuję od kilku lat. Można zrozumieć, że wszystkim, także sadownikom, brakuje obecnie pieniędzy, ale takie postępowanie to chyba przesada. Rynek zaczyna zresztą na swój sposób protestować. Pisałem już kiedyś o "robieniu" 'Jerseymaca' przy pomocy Ethrelu. W tym roku stało się to na tyle powszechne, że kupcy chcą tylko jędrnych jabłek tej odmiany, a całą resztę zwracają. Ale i tak cena skrzynki ładnego 'Jerseymaca' spadła (z 30 zł) na przełomie lipca i sierpnia o połowę. Dobry przykład to brzoskwinie. Konsumenci dawno już zorientowali się, że polskie – zbierane w fazie dojrzałości zbiorczej — są smaczniejsze od importowanych. Już od paru lat na straganach wywieszka z ceną brzoskwiń zawiera obowiązkowo informację, że owoce są krajowe.

O MARCHWI W WARCIE

Wielu ogrodników zgromadził 23 czerwca II Ogólnopolski Dzień Marchwi Wczesnej zorganizowany w Warcie koło Sieradza przez Zakład Doświadczalny Integrowanej Podukcji Ogrodniczej "Interland" i Specjalistyczne Gospodarstwo Ogrodnicze "Echobal", którego właścicielem jest Andrzej Baliński.

WIĘCEJ ŚCISŁEJ WSPÓŁPRACY

Krajowe sadownictwo wymaga zasadniczych zmian dotyczących produkcji, przechowywania i przygotowywania owoców do sprzedaży. Zbyt mało w jest w kraju intensywnych sadów, średnio z 2000–3000...

SMNUTNY REKORD

23 kwietnia biuro statystyczne Unii Europejskiej (EUROSTAT) opublikowało najnowsze wyniki dotyczące ubiegłorocznych zmian realnych dochodów rolników w krajach Wspólnoty (rys. 1) oraz — po...

TRUSKAWKA, POZIOMKA I BORÓWKA BRUSZNICA

W ostatnich latach okazało się, iż truskawki pozwalają osiągnąć zadowalający dochód tylko w sterowanej uprawie, przy dużej wydajności deserowych owoców. Jeszcze bardzo opłacalna jest uprawa poziomek. Warto jednak już dziś zbadać możliwości eksportu tych owoców do UE, które są tam produktem bardzo drogim. Zdaniem niektórych szkółkarzy, spore nasadzenia tego gatunku mogą zapowiadać pojawienie się dużej ilości poziomek na rynku. Zupełnie nieznana naszym platatorom jest borówka brusznica, która — jak się okazuje — może być doskonałą uprawą poprawiającą budżet małych i średnich gospodarstw.

UCZMY SIĘ OD SŁOWAKÓW

Przy okazji udziału w konferencji Unii Sadowniczej Słowacji (czyt. też str. ...), w Malinowie koło Bratysławy, mieliśmy szansę zobaczyć, jak w cywilizowanych warunkach można...

PORY ZIMUJĄCE W POLU

Duże prawdopodobieństwo powodzenia w uprawie porów zimujących można zapewnić przestrzegając następujących zasad: ● do zimowania przeznaczać odmianę przydatną do takiego użytkowania, ● prowadzić uprawę z rozsady, ● wybierać taką metodę sadzenia, aby łodygi rzekome porów były umieszczone głęboko w glebie, ● pogłównie nawozić plantację azotem nie później niż do połowy lipca, ● obficie nawozić rośliny potasem, ● zaprzestać nawadniania z końcem sierpnia, ● okrywać plantację folią lub włókniną.

OKIEM DORADCY

Adam Fura — WODR oddział w Sandomierzu ♦ Wiosną bieżącego roku występowała wysoka temperatura dnia i nocy, okres kwitnienia był krótki. Czerwcowy opad zawiązków...

KOMPUTER W PLANOWANIU NAWOŻENIA

W układaniu zaleceń nawozowych pomóc mogą programy komputerowe — w Polsce dostępne są dwa — wykonujące szybko, dokładnie i bezbłędnie wszystkie niezbędne obliczenia. Wystarczy komputer przeznaczony do prac biurowych (w cenie od dwóch do trzech tysięcy złotych), z systemem operacyjnym Windows. Minimalne wymagania sprzętowe to procesor 100 MHz oraz 32 MB pamięci operacyjnej. Do korzystania z programu GroFert, potrzebny jest dodatkowo modem, dający możliwość pracy w internecie. Użytkowanie takich programów do układania zaleceń nawozowych należy rozpocząć od zdobycia dodatkowej wiedzy związanej z ich obsługą. Metoda ta umożliwia jednak szybką korektę nawożenia i pozwala na stworzenie lepszych warunków uprawianym warzywom.

KAPUSTA DO KWASZENIA

Kwaszona kapusta, której roczne spożycie wynosi u nas około 5,6 kg na mieszkańca, oprócz walorów smakowych i odżywczych (duża zawartość witaminy C) ma także, dzięki kwasowi mlekowemu, działanie farmakologiczne. Właściwie zakwaszona zawiera wszystkie składniki kapusty świeżej. . Porównanie składu chemicznego produktu z lat ostatnich i sprzed dwudziestu lat wskazują tendencję do zwiększania zawartości cukrów i witaminy C oraz zmniejszenia stężenia soli (NaCl). Wzrastają też wymagania dotyczące barwy, jędrności i chrupkości krajanki.