PROGNOZY DLA SADOWNICTWA

W poprzednim numerze zamieściliśmy prognozy opracowane w Zakładzie Metod Prognozowania i Rejestracji Agrofagów IOR w Poznaniu, dotyczące możliwości wystąpienia w bieżącym roku: parcha jabłoni,...

KONFERENCJA OCHRONIARSKA

Podczas Ogólnopolskiej Naukowej Konferencji Ochrony Roślin Sadowniczych odbywającej się w Skierniewicach (20–21 lutego) przedstawiono prognozy dotyczące możliwości wystąpienia w tym roku chorób i szkodników (HO 3/02). Poprzedni rok sprzyjał rozwojowi patogenów. Dodatkowo pomimo dużej oferty coraz lepszych środków ochrony roślin producenci popełniali wiele błędów. Możliwości ich wyeliminowania były poruszane w większości wystąpień

CHROŃMY POMIDORY PRZED RAKIEM BAKTERYJNYM

W Polsce raka bakteryjnego pomidorów po raz pierwszy stwierdzono w latach pięćdziesiątych ubiegłego stulecia. Przez czterdzieści lat choroba pojawiała się sporadycznie, w rejonach zakładów przetwarzających owoce i warzywa, wskutek powtórnego — bez dezynfekcji — wykorzystywania skrzynek po warzywach importowanych głównie z Bułgarii i Rumunii, gdzie obserwowano duże nasilenie tej choroby. W latach dziewięćdziesiątych (w okresie w dużej mierze niekontrolowanego importu nasion i rozsady z krajów zachodnich) choroba rozpowszechniła się i występuje obecnie na wielu hektarach pól, tuneli i szklarni. Częste występowanie na pomidorach objawów typowych dla raka bakteryjnego wskazuje, iż jest to jedna z częstszych bakteryjnych ich chorób. Jakkolwiek należy zaznaczyć, że nie zawsze jest możliwe jednoznaczne jej zdiagnozowanie i potwierdzenie metodami naukowymi. Rak bakteryjny to dziś nie tylko problem kwarantannowy ale i gospodarczy.

MARCHEW – JAK UTRZYMAĆ SIĘ NA RYNKU CZ. II

W pierwszej części artykułu (HO 3/2002) zostały przedstawione zagadnienia dotyczące wyboru nasion, przygotowania gleby i siewu, z którymi warto zapoznać się jeszcze przed rozpoczęciem...

KUKURYDZA CUKROWA – UPRAWA Z ROZSADY I CIĘCIE ROŚLIN

Uprawa i spożycie kukurydzy cukrowej systematycznie u nas wzrasta. Głównym jej odbiorcą jest przemysł przetwórczy, ale wokół dużych ośrodków miejskich niebagatelne znaczenie ma także uprawa na rynek warzyw świeżych. Dla produkujących ją w tym celu ważne jest uzyskanie jak najwcześniejszych plonów (liczy się nawet kilkudniowe przyspieszenie), gdyż takie gwarantują wysoką cenę (w ubiegłym roku różnica w cenie jednej kolby ze zbiorów wczesnych i późnych dochodziła do 60 groszy!). Szybkie wyjście na rynek oznacza także zwykle dość duży zbyt, gdyż wśród konsumentów wczesna kukurydza cieszy się bardzo dużym powodzeniem.

NOWOCZESNA UPRAWA MORELI

Produkcja moreli w Polsce waha się pomiędzy 4000 a 6000 ton rocznie. Według dr. Tadeusza Jakubowskiego z ISK ze Skierniewic, obecny import na poziomie 2000 ton będzie stale wzrastał. Sprowadzamy te owoce głównie z Włoch, Francji, Grecji Turcji, powiększa się również produkcja moreli na Ukrainie, a tym samym rośnie konkurencja za wschodnią granicą.

KAPUSTA BRUKSELKA DO MROŻENIA

Jest to typowe warzywo jesienno-zimowe. pojawia się w sprzedaży już na początku jesieni i utrzymuje się na rynku jeszcze w pierwszych miesiącach zimowych. Mrożona brukselka dostępna jest w handlu przez cały rok — tak utrwalona doskonale zachowuje cechy smakowe i odżywcze. Produkcja kapusty brukselskiej w Polsce szacowana jest na około 30 000 ton, z czego przynajmniej 70% przeznacza się do mrożenia.

TAŃSZE DRZEWKA – DROŻSZE JABŁKA

Dobre drzewo to drzewo karłowe — ponieważ tylko takie jest tanie w prowadzeniu, co przy rosnących nakładach na produkcję i utrzymujących się niskich cenach jabłek pozwala osiągać zyski. W Polsce siła robocza (pracownicy niewykwalifikowani) jest tania, zatrudnienie doradców oraz specjalistów od cięcia lub okulizacji to już spory wydatek, zdaniem wielu jednak opłacalny.

MARCHEW – JAK UTRZYMAĆ SIĘ NA RYNKU CZ. I

Dobrze przygotować glebę Przygotowanie gleby zasadniczo wpływają na plon długość i gładkość korzeni. W roku poprzedzającym dobrze jest wykonać głęboszowanie i staranną orkę zimową....

ROZPOZNAWANIE JUGOSŁOWIAŃSKICH ODMIAN ŚLIW

Wielu szkółkarzy ma problemy w rozpoznawaniu trzech odmian śliw jugosłowiańskich tolerancyjnych wobec szarki — 'aanska Rana', 'aanska Lepotica' i 'aanska Najbolia'. W poniższym artykule przedstawię opis morfologiczny tych cennych śliw, co w przyszłości pozwoli uniknąć pomyłek w ich rozpoznawaniu.