OKIEM DORADCY

- Zbiór owoców trwał w tym roku dłużej niż w latach ubiegłych. W rejonie grójecko-wareckim plony jabłek były bardzo dobre — średnio 30–40 t/ha....

DNI OGRODNIKA – TRADYCJĄ W KALENDARZU IMPREZ

W scenerii założenia pałacowo-parkowego w Tłokini Kościelnej koło Kalisza 8–9 września odbyły się III Dni Ogrodnika. Organizatorami tej imprezy byli: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego — Zespół Doradczy w powiecie kaliskim oraz Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Rolnictwa, oddział w Kaliszu.

POWAŻNY PROBLEM AGROTECHNICZNY – ODCZYN GLEB W SADACH

W ostatnich latach coraz więcej uwagi poświęca się mineralnemu odżywianiu roślin sadowniczych, a zwłaszcza roli, jaką w pobieraniu składników mineralnych przez drzewa owocowe odgrywa gleba. Dokładna znajomość właściwości gleby, a przede wszystkim kwasowości oraz aktualnej zasobności w składniki, jest niezbędna do nawożenia drzew w sadzie zapewniającego optymalne warunki prawidłowego wzrostu i owocowania. Niestety, pobieranie składników mineralnych przez korzenie drzew nie jest prostym odzwierciedleniem ich zawartości w glebie. Oznacza to, iż wprawdzie zasobność gruntów w poszczególne składniki ma ogromne znaczenie dla ich dostępności dla roślin, jednak istnieje szereg czynników, które ją mogą ograniczać. Jednym z ważniejszych jest kwasowość wyrażana wartością pH.

KWALIFIKOWANA PRODUKCJA SZKÓŁKARSKA – MALINY I TRUSKAWKI

W ostatnim dziesięcioleciu maleje produkcja kwalifikowanych sadzonek malin i truskawek. Spowodowane jest to niestabilną opłacalnością produkcji. Materiał z certyfikatem pokrywa zaledwie kilkadziesiąt procent krajowego zapotrzebowania, reszta — najczęściej niskiej jakości — jest niewiadomego pochodzenia. Struktura odmianowa materiału elitarnego w przyszłości powinna być dostosowana do potrzeb rynku. Zbyt mała natomiast wydaje się jego ilość.

UPRAWA ARONII ZNÓW OPŁACALNA

W ciągu ostatnich dwóch lat uprawa aronii stała się ponownie opłacalna. Przewiduje się również duże zapotrzebowanie na owoce tego gatunku przez najbliższe 5–7 lat. Moda na zdrową — często zwaną ekologiczną — żywność spowoduje prawdopodobnie dodatkowe zapotrzebowanie na owoce tego gatunku i przetwory z nich. Istnieje już Krajowa Sekcja Producentów Aronii w Kutnie, a zakłady zajmujące się jej przetwórstwem są zainteresowane wdrażaniem nowych możliwości wykorzystania soku aroniowego.

OFERTA SADOWNICZA TARGÓW W POZNANIU

Na tegorocznej Krajowej Wystawie Ogrodniczej (4–7.10.2001 r.) zdecydowanie mało było sadowników-wystawców, a tych nielicznych trudno było odnaleźć wśród ekspozycji kwiatowych czy warzywniczych. Zwiedzając pawilony Polagry-Farm sadownicy mogli odczuć również pewien niedosyt. W wyniku podzielenia Polagry na Farm i Food zabrakło firm oferujących maszyny do sortowania owoców oraz przedstawicieli przemysłu chłodniczego, bez których nie może funkcjonować nowoczesne sadownictwo. Nieobecne były również duże firmy chemiczne coraz częściej wychodzące ze swoją ofertą do producentów na "polowych" spotkaniach sadowniczych. Dodatkowo chcąc zobaczyć całą ofertę sadowniczą trzeba było się nieźle nabiegać między pawilonami KWO i polagrowskimi. Warto również jeszcze było zwiedzić konkurencyjną wystawę rolniczą — Agro Show w Więckowicach.

O PODZIALE ZADECYDOWALI ZWIEDZAJĄCY

W tym roku po raz pierwszy targi Polagra odbyły się w dwóch terminach. Po zakończonych 14 września imprezach Polagra Food oraz Taropak 4 października rozpoczęły się, trwające 4 dni, Międzynarodowe Targi Rolnicze Polagra Farm '2001 (czytaj też str. 33, 44 i 61), połączone z Wystawą Zwierząt Hodowlanych oraz Krajową Wystawą Ogrodniczą.

POMIDOR POD OSŁONAMI – KRYTERIA PRZYDATNOŚCI ODMIANY

Trafny wybór odmiany jest jednym z warunków powodzenia intensywnej produkcji pomidorów pod osłonami. Przed wprowadzeniem nowych kreacji trzeba poznać nie tylko ich cechy morfologiczne, ale i wymagania uprawowe, których nieznajomość bardzo często prowadzi do błędów, zwłaszcza w nawożeniu.

SĄDECKIE TRZY (NIE) W JEDNYM

Pomiędzy 8 a 10 września na Sądecczyźnie zorganizowano trzy ogrodnicze imprezy. Na największą z nich — Agropromocję 2001 — zapraszał oddział Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego z Nawojowej koło Nowego Sącza.

OPŁACA SIĘ MIERZYĆ STĘŻENIE TLENU W CHŁODNI

Producenci przechowujący owoce lub warzywa w chłodniach często stykają się z różnorodnymi chorobami i uszkodzeniami składowanych produktów związanymi z warunkami panującymi w komorze obiektu. Po zbiorze owoce i warzywa wciąż są żywymi organizmami — przede wszystkim nadal oddychają. Powoduje to stałe wydzielanie dwutlenku węgla, który po pewnym czasie może nagromadzić się w komorze w niebezpiecznych ilościach.