WYPOSAŻENIE TECHNICZNE CHŁODNI I KOMÓR Z KA

Technologie chłodnictwa oraz kontrolowanych atmosfer w ogrodnictwie wymagają zainstalowania urządzeń technicznych służących utrzymaniu właściwej temperatury przechowywanych produktów oraz optymalnego składu gazowego atmosfery w komorze chłodniczej.

CENA OPRYSKIWACZA W KOSZTACH OCHRONY

Odbieram wiele telefonów od sadowników i producentów warzyw z prośbą o radę lub pytanie, na co zwrócić uwagę podczas zakupu opryskiwacza. Udzielanie rad podczas...

OKIEM DORADCY

W lecie spotykamy się z nasadzeniami pomidorów z bardzo różnych terminów: wczesnowiosennych do przedłużonej uprawy, wiosennych, już ogłowionych, nowych nasadzeń po wiosennej produkcji ogórka, nowych,...

O INSTYTUCIE WARZYWNICTWA I NAWADNIANIU WARZYW

rozmowa z dyrektorem Instytutu Warzywnictwa w Skierniewicach - prof. dr. hab. Stanisławem Kaniszewskim

KONTROLOWANA ATMOSFERA

Długotrwałe przechowywanie owoców i warzyw różnych gatunków wymaga odpowiednich technologii.
Za najlepszą technologię przechowywania tych produktów uznaje się kontrolowaną atmosferę (KA) z możliwością stosowania wersji ULO (ultra low oxygen — bardzo niskie stężenie tlenu). Wymaga ona zastosowania obniżonej temperatury, która dla większości gatunków i odmian zawiera się w granicach od –1°C do 3°C. Skład atmosfery w technologii KA to stężenie tlenu (O2) obniżone do 3% objętościowo lub mniej — do około 1% w technologii ULO, stężenie dwutlenku węgla (CO2) w zakresie od 0,5% do około 5% objętościowo (najczęstsze w ULO to 1–2%), reszta do 100% objętości to azot (N2). Pamiętajmy, główne składniki powietrza atmosferycznego to: 21% O2, 78% N2, 0,03% CO2 i około 1% inne gazy.

ŁĄCKO – KONIECZNE ZMIANY

Tegoroczna konferencja sadownicza zorganizowana podczas Święta Kwitnących Jabłoni w Łącku (7–8 ma­ja), pomimo starań organizatorów, zgromadziła niewielką liczbę sadowników. Mała frekwencja na takich spotkaniach...

OCHRONA PRAWNA ODMIAN ROŚLIN (CZ. I)

Wyłączne prawo do odmian roślin (ochrona prawna odmian) jest swoistą formą ochrony własności intelektualnej stosowaną w hodowli roślin. Daje ono hodowcom możliwość zarobkowego korzystania — za pomocą opłat licencyjnych — z wytwarzanych przez nich odmian roślin uprawnych i jednocześnie stanowi podstawę do odtwarzania nakładów ponoszonych na prowadzenie działalności hodowlanej.

PRZECHOWYWANIE OWOCÓW MIĘKKICH I WARZYW W SYSTEMIE ULO

Podczas przechowywania owoców w komorach chłodniczych proces oddychania owoców nie zostaje przerwany. Owoce nadal oddychają pobierając z otaczającej atmosfery tlen (O2) i wydalając dwutlenek węgla (CO2). Intensywność oddychania jest tym większa, im wyższa jest temperatura otoczenia. Intensywność oddychania owoców można zmniejszyć przez: obniżenie temperatury owoców i powietrza komory za pomocą urządzeń chłodniczych oraz przez obniżenie stężenia tlenu w atmosferze komory przechowalniczej (fot. 1).

OKIEM DORADCY

Warunki pogodowe od początku wegetacji nie sprzyjały tworzeniu się zawiązków owocowych dobrej jakości. Wiosenne spadki temperatur nawet do –9°C spowodowały znaczne straty, zwłaszcza w...

NAGRODY FLORAHOLLAND 2005

Holenderska giełda kwiaciarska FloraHolland przyznała wiosną tradycyjne już — bo wręczone po raz piąty — nagrody dla nowych produktów (odmian roślin ozdobnych) wyróżniających się na rynku. Spośród nowości, które trafiły lub trafią w tym roku do obrotu aukcyjnego, jury wybierało laureatki w dwóch kategoriach, po trzy kreacje reprezentujące poszczególne grupy użytkowe.