PAPRYKA OSTRA – UPRAWA W POLU CZY POD OSŁONAMI?

    Papryka ostra, inaczej nazywana pieprzowcem rocznym, należy do rodziny psiankowatych. Pochodzi z tropikalnej części Ameryki Środkowej i Południowej. Produkcja tego gatunku w Polsce jest niewielka, ze względu na jego wymagania klimatyczne. Głównym rejonem uprawy tego warzywa jest południowo-zachodnia część kraju, o najdłuższym okresie wegetacji. Natomiast w Europie potentatem w produkcji papryki ostrej są Węgry.

     Asortyment polskich odmian papryki ostrej jest niewielki — na rynku dostępne są Cyklon, Orkan, Wulkan i Bronowicka Ostra oraz półostra Tajfun.


    Wymagania klimatyczne


    Papryka ostra jest rośliną ciepłolubną, o wysokich wymaganiach świetlnych i wilgotnościowych. Okres wegetacji tej rośliny wynosi 160–200 dni. W celu ograniczenia niekorzystnego oddziaływania klimatu i uzyskania wyższego oraz niezawodnego plonu owoców, zalecana jest uprawa papryki ostrej w nieogrzewanych tunelach foliowych. Optymalna temperatura powietrza dla wzros­tu i rozwoju tych roślin wynosi 24–26°C w dzień i 16–18°C w nocy. Przy spadku temperatury powietrza poniżej 14°C ich wzrost zostaje zahamowany, a poniżej 13°C utrudnione jest pobieranie wody i składników pokarmowych oraz nie zawiązują się owoce. W temperaturze 0°C rośliny papryki giną.


    Papryka ostra ma również wysokie wymagania w sto­sunku do temperatury podłoża — przez cały okres uprawy nie może spadać poniżej 20°C ani wzrastać powyżej 35°C. W temperaturze gleby poniżej 14–15°C korzenie tracą zdolność pobierania wody i składników pokarmowych.


    Papryka ma wysokie wymagania świetlne i przez cały okres rozwoju wymaga intensywnego światła. Przy zacienieniu rośliny są wybiegnięte, słabo kwitną, źle zawiązują i wykształcają owoce.


    Wymagania glebowe i wodne


    Wymagania glebowe papryki są również duże. Zaleca się gleby piaszczysto-gliniaste lub gliniasto-piaszczys­te, żyzne, przewiewne, zasobne w próchnicę, o dobrej kulturze. Papryka ostra powinna być uprawiana na glebach próchnicznych I lub II klasy, o bardzo dobrych stosunkach powietrzno-wodnych. Pod osłonami najczęściej uprawia się ją w glebie z dodatkiem materii organicznej lub w pierścieniach (fot. 1) wypełnionych podłożem organicznym (substrat z torfu wysokiego lub torf wysoki w połączeniu z glebą mineralną). Optymalny odczyn gleby powinien być lekko kwaśny (pH 6–6,5).



    Fot. 1. W tunelu paprykę ostrą można uprawiać w pierścieniach wypełnionych podłożem organicznym


    Niedobór wody w glebie i niedostateczna wilgotność powietrza są szkodliwe, zwłaszcza w okresie kwitnienia (fot. 2) i owocowania papryki. W takich warunkach rośliny zrzucają kwiaty i zawiązki, a owoce są źle wykształcone. Optymalna wilgotność względna powietrza wynosi około 80–85%, natomiast gleby — 80% polowej pojemności wodnej.



    Fot. 2. Rośliny papryki ostrej największe zapotrzebowanie na wodę mają w czasie kwitnienia
    i owocowania


    Nawożenie


    Wymagania pokarmowe tego gatunku są bardzo wysokie, a intensywność pobierania składników pokarmowych zmienia się w okresie wegetacji rośliny. Papryka ostra ma największe zapotrzebowanie na potas i azot, a mniejsze na wapń i fosfor. Maksymalne pobieranie składników pokarmowych, w zależności od odmiany, przypada w różnych fazach rozwojowych: N — od pełni kwitnienia do pełni owocowania; P, K, Mg — od początku wybarwiania się owoców do osiągnięcia dojrzałości fizjologicznej; Ca — w okresie dojrzałości fizjologicznej owoców.


    W doświadczeniu prowadzonym na AR w Poznaniu w polu i w nieogrzewanym tunelu foliowym uprawiano paprykę ostrą Cyklon. Uprawę w gruncie prowadzono po uprzednim wymieszaniu gleby na głębokość 20 cm z 20 dm3 torfu wysokiego na m2. Po wykonaniu analizy glebę o pH 6,3 uzupełniono w brakujące składniki mineralne do poziomu (w mg/dm3 gleby): N — 150, P — 200, K — 300, Mg — 100. W nawożeniu pogłównym po 3 tygodniach od posadzenia roślin na miejsce stałe podano (na dm3 gleby) 50 mg N, po kolejnych 4 tygodniach wprowadzono 50 mg N oraz 100 mg K.


    Sadzenie na miejsce stałe


    Rozsadę papryki ostrej w fazie 8–10 liści właściwych sadzono na miejsce stałe w rozstawie 40 x 50 cm (zarówno w polu, jak i w tunelu foliowym). Rośliny w tunelu foliowym posadzono 15 maja, w polu o tydzień później, ze względu na występujące w tym okresie przymrozki.


    Zabiegi pielęgnacyjne


    Rośliny papryki ostrej, w odróżnieniu od papryki słodkiej, nie wymagają cięcia i formowania. Jedynie rośliny uprawiane pod osłonami należy prowadzić przy sznurkach, gdyż są wyższe i pod ciężarem owoców mogą się łamać.


    Papryka ostra jest dosyć tolerancyjna wobec chorób i szkodników. Szara pleśń i zgnilizna twardzikowa nie sta­nowią problemu, pod warunkiem, że wilgotność powietrza nie jest zbyt wysoka, a podłoże wolne od tych patogenów. Ze szkodników w obu typach uprawy najczęściej występuje wciornastek zachodni, przędziorek i mszyca, a w tunelach niekiedy również mączlik szklarniowy.


    Papryka wymaga równomiernego nawadniania w całym okresie wegetacji, a zwłaszcza w fazie dorastania i dojrzewania owoców. Niedobór wody w tym okresie oraz wysoka temperatura powietrza ogranicza pobieranie wapnia i sprzyja wystąpieniu suchej zgnilizny owoców papryki. Objawom tym można przeciwdziałać przez opryskiwanie roślin saletrą wapniową (stężenie 0,5%), przede wszystkim owoców, gdyż wapń nie przemieszcza się z liści do owoców. Dla zapewnienia optymalnej wilgotności podłoża należy prowadzić nawadnianie krop­lowe, które równomiernie zaopatruje rośliny w wodę oraz nie powoduje nadmiernego wzrostu wilgotności powietrza.


    Zbiór


    Owoce papryki ostrej zbiera się wybarwione, w fazie pełnej dojrzałości fizjologicznej (fot. 3). Z uwagi na dużą liczbę drobnych owoców, zbiór wielokrotny pap­ryki ostrej byłby zdecydowanie bardziej pracochłonny niż papryki słodkiej, a ponieważ częs­totliwość zbiorów nie ma dużego wpływu na wysokość plonu handlowego owoców papryki ostrej, najczęściej prowadzi się zbiór dwukrotny lub jednorazowy. Jeśli w fazie owocowania pogoda jest upalna, zalecane jest wykonanie zbioru dwukrotnego. W doświadczeniu porównawczym w polu i w tunelu foliowym prowadzono dwa zbiory — pierwszy, gdy połowa owoców na roślinach była całkowicie wybarwiona. W tunelu foliowym pierwszy zbiór przypadł 26 lipca, a drugi 15 sierpnia, natomiast w polu zbiory były opóźnione o 2–3 tygodnie w stosunku do uprawy pod osłonami.



    Fot. 3. Odmiana Cyklon w pełni owocowania



    * * *


    Rośliny papryki ostrej w nieogrzewanym tunelu foliowym szybciej rosły niż w uprawie polowej, zwłaszcza na początku wegetacji (wykres 1), ze względu na wyższą temperaturę powietrza i podłoża, sprzyjającą wzrostowi wegetatywnemu.






    Wykres 1. Wysokość roślin papryki ostrej, w zależności od miejsca uprawy


    Plon papryki ostrej uprawianej w polu i pod osłonami uzależniony jest przede wszystkim od przebiegu pogody (światło, temperatura). Na roślinach uprawianych w tunelu foliowym zawiązało się więcej owoców, a masa pojedynczego owocu była większa średnio o 7 g. W rezultacie otrzymano większy o 30% plon ogólny i handlowy owoców papryki uprawianej w tunelu foliowym niż w polu. Zbiory z tunelu rozpoczęto o 2 tygodnie wcześ­niej oraz zakończono 3 tygodnie wcześniej niż z pola (wykres 2). Wcześniejszy zbiór daje możliwość uzyskania wyższej ceny za paprykę oraz lepszego wykorzystania tunelu do innych upraw.


    Wykres 2. Plon i liczba owoców papryki ostrej, w zależności od miejsca uprawy

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułWOKÓŁ PASZPORTÓW ROŚLIN
    Następny artykułNAGRODA GOSPODARCZA PREZYDENTA RP DLA „SĄDECKIEGO BARTNIKA”

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.