PIĘĆ HEKTARÓW SUPERELITY

    W tym roku Tadeusz i Mariusz Pagaczowie z Białej Rządowej koło Wielunia sprowadzili do swojego gospodarstwa 74 tys. sztuk podkładki 'M.9' — podklonu oznaczonego numerem T337 w stopniu superelity. Jest to obecnie w Holandii jedna z najpopularniejszych, całkowicie odwirusowanych podkładek dla jabłoni. Dla szkółkarzy najodpowiedniejsze są podklony juwenilne, bardzo wydajne w mateczniku. Sadownicy cenią z kolei formy senilne, niewydające odrostów korzeniowych i pozbawione narośli. Podklon T337 jest formą przejściową między dwiema wcześniej wymienionymi.Szerokość międzyrzędzi w mateczniku T. M. Pagaczów wynosi 2 m, zdecydowano się na taką rozstawę, aby ułatwić mechanizację zabiegów pielęgnacyjnych. Podkładki zostały obsypane kilkucentymetrową warstwą trocin, które poprawiają wydajność szkółki, ułatwiają proces obsypywania, a także odbieranie podkładek. Matecznik jest w bardzo dobrej kondycji, z 1m2 w pierwszym roku właściciele spodziewają się otrzymywać około 30 podkładek w stopniu elity.

    W tym roku Tadeusz i Mariusz Pagaczowie z Białej Rządowej koło Wielunia sprowadzili do swojego gospodarstwa 74 tys. sztuk podkładki 'M.9′ — podklonu oznaczonego numerem T337 w stopniu superelity. Jest to obecnie w Holandii jedna z najpopularniejszych, całkowicie odwirusowanych podkładek dla jabłoni. Dla szkółkarzy najodpowiedniejsze są podklony juwenilne, bardzo wydajne w mateczniku. Sadownicy cenią z kolei formy senilne, niewydające odrostów korzeniowych i pozbawione narośli. Podklon T337 jest formą przejściową między dwiema wcześniej wymienionymi.Szerokość międzyrzędzi w mateczniku T. M. Pagaczów wynosi 2 m, zdecydowano się na taką rozstawę, aby ułatwić mechanizację zabiegów pielęgnacyjnych. Podkładki zostały obsypane kilkucentymetrową warstwą trocin, które poprawiają wydajność szkółki, ułatwiają proces obsypywania, a także odbieranie podkładek. Matecznik jest w bardzo dobrej kondycji, z 1m2 w pierwszym roku właściciele spodziewają się otrzymywać około 30 podkładek w stopniu elity.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułKRZEWUSZKI
    Następny artykułSOK WIŚNIOWY POLSKĄ SZANSĄ

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.