W doświadczeniach przeprowadzonych w Instytucie Sadownictwa i Warzywnictwa w Wädenswill w Szwajcarii badano, w jakich warunkach najlepiej przechować truskawki przez jeden tydzień. Dojrzałe owoce schłodzono natychmiast po zbiorze do temperatury 8oC lub loC, a w trzecim wariancie umieszczono je w temp. 18°C. Oprócz zwykłej atmosfery, testowano we wszystkich wariantach wpływ wyższego – 15% i 25% – stężenia dwutlenku węgla w komorze. Zwiększenie zawartości tego gazu w pomieszczeniu zdecydowanie wydłużyło trwałość owoców. Jednak przetrzymanie ich w temperaturze 18oC i przy 15% lub 25% stężeniu CO2 spowodowało, że w truskawkach bardzo szybko następował rozkład witaminy C i już po czterech dniach przechowywania stwierdzono wydzielanie się obcego, nieprzyjemnego zapachu. Najlepsze rezultaty długiego, jednotygodniowego przetrzymywania owoców truskawek uzyskano przy natychmiastowym ich schłodzeniu do temperatury loC i przechowywaniu w atmosferze z 15% zawartością dwutlenku węgla. Na podstawie Obstbau 8/98
PRZECHOWYWANIE OWOCÓW TRUSKAWEK
Owoce truskawek, ze względu na dużą zawartość wody, wrażliwość na uszkodzenia i podatność na gnicie są mało przydatne do przechowywania. Trwałość można nieco przedłużyć przez szybkie ich schłodzenie i przetrzymanie w atmosferze o podwyższonym stężeniu dwutlenku węgla.
                    
            
		













![Zimowe ceny pomidorów, ale czy wszystkich? Niektóre są mniej cenione [13.03.2024] Pomidory](https://www.ogrodinfo.pl/wp-content/uploads/2024/03/Aktualne-ceny-polskich-pomidorow-218x150.jpg)

























