PRZECHOWYWANIE OWOCÓW TRUSKAWEK

    Owoce truskawek, ze względu na dużą zawartość wody, wrażliwość na uszkodzenia i podatność na gnicie są mało przydatne do przechowywania. Trwałość można nieco przedłużyć przez szybkie ich schłodzenie i przetrzymanie w atmosferze o podwyższonym stężeniu dwutlenku węgla.

    W doświadczeniach przeprowadzonych w Instytucie Sadownictwa i Warzywnictwa w Wädenswill w Szwajcarii badano, w jakich warunkach najlepiej przechować truskawki przez jeden tydzień. Dojrzałe owoce schłodzono natychmiast po zbiorze do temperatury 8oC lub loC, a w trzecim wariancie umieszczono je w temp. 18°C. Oprócz zwykłej atmosfery, testowano we wszystkich wariantach wpływ wyższego – 15% i 25% – stężenia dwutlenku węgla w komorze. Zwiększenie zawartości tego gazu w pomieszczeniu zdecydowanie wydłużyło trwałość owoców. Jednak przetrzymanie ich w temperaturze 18oC i przy 15% lub 25% stężeniu CO2 spowodowało, że w truskawkach bardzo szybko następował rozkład witaminy C i już po czterech dniach przechowywania stwierdzono wydzielanie się obcego, nieprzyjemnego zapachu. Najlepsze rezultaty długiego, jednotygodniowego przetrzymywania owoców truskawek uzyskano przy natychmiastowym ich schłodzeniu do temperatury loC i przechowywaniu w atmosferze z 15% zawartością dwutlenku węgla. Na podstawie Obstbau 8/98

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułPAPRYKA W TUNELACH FOLIOWYCH – OCHRONA PRZED SZKODNIKAMI
    Następny artykułKLIENCI NIE CHCĄ GENETYCZNIE ZMODYFIKOWANYCH ROŚLIN

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.