W CHILE O OWOCACH JAGODOWYCH

    Grupa robocza Rubus & Ribes Międzynarodowego Towarzystwa Nauk Ogrodniczych organizuje sympozja naukowe dotyczące uprawy maliny i porzeczki. Odbywają się one co 4 lub 5 lat, za każdym razem w innym ośrodku naukowym. W 1993 roku spotkanie odbyło się w Polsce, a w 1999 roku w Wielkiej Brytanii. IX Sympozjum (5–7 grudnia 2005 r.) zorganizowano po raz pierwszy w Ameryce Południowej — w Chile, wzięły w nim udział 173 osoby z 29 krajów. Kraje Europy reprezentowane były przez 44 uczestników, w tym 6 z Polski. Konferencję poprzedził czterodniowy wyjazd do firm i gospodarstw zajmujących się produkcją owoców jagodowych.

    Produkcja i sprzedaż


    Chile zajmuje terytorium dwa i pół raza większe od Polski, a zamieszkuje je około 15 mln osób. Kraj ten, którego zachodnią granicę wyznacza wybrzeże Pacyfiku, a wschodnią szczyty Andów, ciągnie się pasem o szerokości średnio 150 km przez ponad 4000 km, pomiędzy 9 i 56 stopniem szerokości geograficznej południowej. Dzięki temu występują tam różne strefy klimatyczne — od podzwrotnikowej do niemal podbiegunowej. Plantacje sadowniczych roślin owocowych klimatu umiarkowanego znajdują się pomiędzy 32 a 42 stopniem szerokości geograficznej południowej.


    Eksport produktów żywnościowych zajmuje w Chile drugie miejsce (po miedzi) pod względem wartości — w przypadku przetworów żywnościowych wyeksportowanych w roku 2004 zwiększyła się ona o 25%, w stosunku do notowań 2003 r. i wyniosła ponad 7,1 mld USD. Do 2014 r. planuje się potrojenie tej wartości, zakładając średni roczny wzrost o 13%. Głównie eksportuje się mrożone owoce i warzywa — w 2004 r. sprzedano za granicę 92 000 ton owoców, w tym 80 000 ton owoców jagodowych. Podstawową uprawianą odmianą maliny jest 'Heritage’ (85%), a jeżyny 'Chester’. Na uwagę zasługuje znaczny eksport owoców świeżych, w tym malin prawie 4500 ton, i borówki wysokiej ponad 10 000 ton.


    Głównymi organizatorami produkcji, a także zbytu owoców, są przedsiębiorstwa eksportowe, organizacje producentów oraz firmy przetwórcze, wśród nich również sponsorzy sympozjum — firmy Gombierno de Chile, Hortifruit (fot. 1), Vital Berry Marketing SA (VBM) — fot. 2.



    Fot. 1. Maliny i borówka wysoka oferowane przez firmę Hortifruit




    Fot. 2. Maliny deserowe z oferty firmy VBM



    Dwie ostatnie zaczynają rozwijać własne programy hodowli odmian, co świadczy o ich zaangażowaniu się w produkcję. Z firmy Hortifruit pochodzą klony malin: F-53 — owocujący na dwuletnich pędach oraz F-54 — owocujący na tegorocznych pędach. Ten ostatni ma charakteryzować się wczesną porą dojrzewania, atrakcyjnie wyglądającymi owocami, ale o przeciętnym smaku. Firma VBM, która dopiero rozpoczyna swój program hodowlany, jest zainteresowana uzyskaniem pozwolenia na rozmnażanie polskiej odmiany 'Polka’.


    Zwiedzane plantacje


    W miejscowości Nogales, położonej w suchym (300 mm opadów rocznie) i ciepłym regionie Valparaiso, na północ od Santiago, znajduje się gospodarstwo Hacienda La Pena, należące do firmy Hortifonit. Maliny i jeżyny uprawiane są tam na mniej więcej 28 ha, z malin — głównie wcześnie plonujący klon F-54, owoce 'Heritage’ zbierane są w średnio późnym terminie, z produkcji bez skracania pędów oraz w późnym terminie, gdy pędy skracane są na początku kwitnienia do około 2/3 ich wysokości. Zbiór owoców przeznaczonych do bezpośredniego spożycia, rozpoczyna się na początku do kwietnia. W tamtejszych warunkach konieczne jest nawadnianie plantacji, stosowanie osłon przeciwsłonecznych oraz uprawa na zagonach, w celu ograniczenia porażenia roślin przez choroby korzeniowe.


    Największy rejon uprawy roślin jagodowych, w tym maliny, jeżyny, truskawki i borówki wysokiej (fot. 3), leży na południe od stolicy kraju, w okolicy miast Talca i Chillan. Korzystniejsze są tam warunki do produkcji sadowniczej i nie trzeba osłon przeciwsłonecznych. Średnia powierzchnia plantacji malin czy jeżyn wynosi w tym regionie 0,64 ha, a średni plon sięga 5–6 t/ha. Poziom agrotechniczny można uznać za przeciętny. Skup owoców prowadzą liczne zamrażalnie.



    Fot. 3. Plantacja borówki wysokiej



    Wyniki osiągane na plantacji truskawek, której właścicielem jest Eduardo Pinochet, w miejscowości Romeral przekonują o bardzo dużych możliwościach produkcyjnych, jakie istnieją w tamtym rejonie. Odmiana 'Camarosa’, uprawiana na powierzchni około 60 ha, daje plon owoców około 90 t/ha. Prowadzi się odkażanie gleby, fertygację, wysokie zagony okryte są czarno-białą folią. Rośliny sadzone są w styczniu, a zbiór owoców trwa od października do grudnia. Plantacja użytkowana jest przez dwa lata, owoce przeznacza się do mrożenia.


    W pobliżu południowej granicy uprawy roślin jagodowych, tj. w okolicach miasta Temuco, średnie roczne opady atmosferyczne wynoszą około 1300 mm, a mimo to intensywne plantacje malin są nawadniane (fot. 4 a, b, c). Niewiele upraw prowadzi się w tunelach foliowych, powszechne są natomiast osłony przeciwwiatrowe.





    Fot. 4. Intensywna plantacja malin na południu Chile: a) bez osłon, b) z konstrukcją na folię,
    c) uprawa w tunelach foliowych


    Gospodarstwa z intensywną produkcją owoców przeznaczonych na eksport, w zależności od wymagań importera, mają przynajmniej jeden system certyfikacji, np. EUREPGAP.


    Na sympozjum


    Przedstawiono wiele programów, kierunków i metod hodowli dotyczących szczególnie malin. Na przykład Chad Finn wraz z innymi autorami, pracującymi w ośrodkach hodowlanych amerykańskiej i kanadyjskiej Kolumbii Brytyjskiej, w przeglądowym referacie wykazał, że w żadnym z 30 realizowanych w świecie programów hodowli maliny nie postawiono sobie za cel uzyskania roślin transgenicznych. Autorzy ci zwrócili uwagę na najważniejsze odmiany, będące w uprawie, jak 'Tulameen’, 'Glen Ample’, 'Glen Lyon’, 'Autumn Bliss’, 'Polana’ i 'Polka’, ale też na najnowsze, dopiero wdrażane w Kanadzie, jak 'Cowichan’ i 'Chemainus’, wyhodowane w Agassiz w Kanadzie. Odmiany te, owocujące na dwuletnich pędach, charakteryzują się dużą plennością i wysoką jakością owoców, nadających się do bezpośredniego spożycia i do przetwórstwa.


    Oprócz wspomnianego już dynamicznego rozwoju uprawy maliny w Chile, na uwagę zasługuje Serbia, gdzie obserwuje się równie szybki wzrost produkcji owoców maliny. Serb Michailo Nikolić podał, że od 2000 r. do 2004 r., produkcja malin wzrosła w jego kraju z 56 000 do 94 000 ton rocznie. W 2005 r. zebrano tam około 90 000 ton tych owoców.


    Materiał przedstawiony przez zespół reprezentujący uniwersytety stanów Oregon i Arkansas dotyczył nowej formy jeżyny owocującej na tegorocznych pędach — odmian 'Prime-Jim’ i 'Prime-Jan’. Z analizy terminu kwitnienia tych odmian wynika jednak, że w naszych warunkach klimatycznych ich owoce mogą dojrzewać zbyt późno.


    Najwięcej uwagi poświęcono chorobom systemu korzeniowego, a także wywoływanym przez wirusy. Cenną pracę dla praktyki szkółkarskiej wykonali duńscy autorzy, Hanne Lindhard Pedersen, Lis Sorensen, Klaus Paoske i  Kaspers Kampuss, uwalniając zdrewniałe sadzonki porzeczki czarnej od wielkopąkowca porzeczkowego przy użyciu gorącej wody (45oC przez 10 min).


    Pikar Banados i inni, pracujący w dwóch ośrodkach uniwersyteckich w Chile, przedstawili wyniki doświadczeń nad warunkami owocowania malin otrzymywanych z sadzonek długopędowych. Maksymalny plon, wynoszący 400 g z jednego pędu, uzyskano w tunelu foliowym. Przyspieszenie dojrzewania owoców wynosiło dwa tygodnie. Stwierdzono przy tym, że odmiany 'Tulameen’ i 'Chilliwack’, uprawiane w systemie roślin długopędowych, wymagały przechłodzenia trwającego 450 godzin.


    Aż w pięciu referatach głównym tematem były antyoksydanty. Courtney A. Weber i inni, badacze z czterech ośrodków uniwersyteckich Stanów Zjednoczonych, analizując 64 genotypy z rodzaju Rubus, wykazali bardzo dużą zmienność w zawartości w owocach antocyjanów (od 0 do 400 mg/100 g) i fenoli (od 300 do 700 mg/100g), co świadczy o różnicach w wartości antyoksydacyjnej. Dlatego coraz ważniejsza może być hodowla odmian wykorzystywanych w tzw. żywności funkcjonalnej, która będzie zawierać biologicznie aktywne składniki, mające pozytywny wpływ na zdrowie człowieka.


    Na organizatora X Sympozjum Rubus & Ribes, które odbędzie się w 2010 roku, wybrano Serbię.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykułWYNIKI OCENY POLOWEJ MATERIAŁU SZKÓŁKARSKIEGO
    Następny artykułNAJWIĘKSZY RYNEK HURTOWY ŚWIATA (CZ. II)

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.