ZWYKŁE KONTRA DROBNOOWOCOWE

    Odkąd w 1865 roku na brytyjskiej wyspie Guernsey zaczęto uprawiać pomidory, stała się ona lokalnym potentatem w tej dziedzinie. Zapowiada się, że ten rok będzie pierwszy, w którym poza wyspę nie zostanie sprzedany ani jeden wielkoowocowy pomidor. Powodem jest fakt, że produkcja ogrodnicza skoncentrowała się tam w kilku większych gospodarstwach, nastawionych na zaopatrywanie specjalistycznych odbiorców — na przykład supermarketów — dla których pomidory drobnoowocowe, pakowane zwykle w kilkusetgramowe pojemniki, są atrakcyjnym towarem. Z tych powodów tradycyjne pomidory wielkoowocowe, które w latach 50. zajmowały tam 85% ogólnej powierzchni pod osłonami, obecnie są produkowane tylko na zaopatrzenie lokalnego rynku. Ich miejsce zaczęły zajmować pomidory wiśniowe ("cherry") po raz pierwszy uprawiane na Guernsey w 1980 roku. Od tej pory ich produkcja ciągle się rozwija. Obecnie razem z innymi odmianami drobnoowocowymi oraz groniastymi zajmują już około 10 hektarów. Lokalne zapotrzebowanie na ten asortyment pomidorów jest stosunkowo niewielkie, wzrasta jedynie latem, ze względu na wzmożony ruch turystyczny. Większość tego towaru sprzedawana jest poza wyspę — głównie do Anglii.

    Na podstawie Grower, 25.02.99.

    Również u nas, w Siechnicach, rozpoczęto produkcję pomidorów drobnoowocowych na skalę towarową (czyt. HO 6/99). Sprzedawane są one głównie w sieciach supermarketów, gdzie osiągają ceny wyższe niż pomidorów wielkoowocowych — red.

    Odkąd w 1865 roku na brytyjskiej wyspie Guernsey zaczęto uprawiać pomidory, stała się ona lokalnym potentatem w tej dziedzinie. Zapowiada się, że ten rok będzie pierwszy, w którym poza wyspę nie zostanie sprzedany ani jeden wielkoowocowy pomidor. Powodem jest fakt, że produkcja ogrodnicza skoncentrowała się tam w kilku większych gospodarstwach, nastawionych na zaopatrywanie specjalistycznych odbiorców — na przykład supermarketów — dla których pomidory drobnoowocowe, pakowane zwykle w kilkusetgramowe pojemniki, są atrakcyjnym towarem. Z tych powodów tradycyjne pomidory wielkoowocowe, które w latach 50. zajmowały tam 85% ogólnej powierzchni pod osłonami, obecnie są produkowane tylko na zaopatrzenie lokalnego rynku. Ich miejsce zaczęły zajmować pomidory wiśniowe („cherry”) po raz pierwszy uprawiane na Guernsey w 1980 roku. Od tej pory ich produkcja ciągle się rozwija. Obecnie razem z innymi odmianami drobnoowocowymi oraz groniastymi zajmują już około 10 hektarów. Lokalne zapotrzebowanie na ten asortyment pomidorów jest stosunkowo niewielkie, wzrasta jedynie latem, ze względu na wzmożony ruch turystyczny. Większość tego towaru sprzedawana jest poza wyspę — głównie do Anglii.

    Na podstawie Grower, 25.02.99.

    Również u nas, w Siechnicach, rozpoczęto produkcję pomidorów drobnoowocowych na skalę towarową (czyt. HO 6/99). Sprzedawane są one głównie w sieciach supermarketów, gdzie osiągają ceny wyższe niż pomidorów wielkoowocowych — red.

    Related Posts

    None found

    Poprzedni artykuł70 LAT ŻYCIA, 50 LAT PRACY
    Następny artykułPRZYSZŁOŚCIOWY ŁAŃCUCH DYSTRYBUCJI

    ZOSTAW ODPOWIEDŹ

    Wpisz treść komentarza
    Wpisz swoje imię

    ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.