Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata.

Dr Grzegorz Klimek (1949-2021)

Z głębokim smutkiem informujemy, że 18 stycznia br. zmarł dr Grzegorz Klimek, ekspert w dziedzinie ekonomiki ogrodnictwa, wieloletni, emerytowany pracownik Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Przetwory dla zdrowia Babci i Dziadka!

Świętowanie Dnia Babci i Dziadka jest ważne. 21 i 22 stycznia to czas, w którym zapraszaliśmy dziadków do przedszkoli i szkół, gdzie zawsze otrzymywali specjalnie przygotowane dla nich prezenty. W tym roku tak nie będzie. Plantatorzy polecają pamiętać o laurkach i o tym, że żadne suplementy diety nie zastąpią codziennego zdrowego odżywiania - dziadkom przypomnieć warto przetwory z polskich superowoców.

Święta z Produktem Polskim

Święta Bożego Narodzenia to wyjątkowa okazja do wykorzystania polskich produktów do przygotowania potraw, które znajdą się na świątecznym stole. Praktycznie wszystkie dania, które tradycyjnie spożywamy podczas świąt jak: wigilijny barszcz czerwony, karp, śledzie, potrawy z kapusty, grochu, grzybów, a także, pierogi i uszka czy też kompot z suszonych owoców mogą zostać przygotowane z produktów wytwarzanych przez rodzimych producentów. W świadomości Polaków rybą nieodłącznie związaną z tradycją wigilijnego stołu jest karp – świąteczna ryba, zwyczajowo goszcząca na wigilijnym stole w wielu domach.

Rokitnik – złoty sprzymierzeniec w trudnych czasach pandemii

Rokitnik to znana od starożytności roślina lecznicza. Chińskie przysłowie mówi: „jedz rokitnik, a krew twoja będzie uzdrowiona”. Polscy plantatorzy i naukowcy od trzech dekad obserwują jego renesans. Sok z owoców rokitnika wspomaga dziś chemioterapie, a wyekstrahowany z nasion i miąższu olej rokitnika jest składnikiem suplementów i produktów funkcjonalnych.

Skarby jesieni z polskimi superowocami

Warzyw moc i łyk owocowych przetworów to już połowa sukcesu. Plantatorzy i przetwórcy owoców jagodowych przygotowali przepisy, które pokazują jak cieszyć się nimi późną jesienią i jak wypełnić nimi połowę talerza.

Czas zdrowych prezentów

Przetwory z superowoców to ciekawy pomysł na prezent świąteczny. Rośnie waga jaką przywiązujemy do zdrowia i nasza wrażliwość ekologiczna. Mniej pieniędzy i silna reorientacja na zdrowie tworzą dobrą koniunkturę na przetwory z owoców jagodowych. Oto opinie przetwórców, którzy przygotowali oferty świąteczne.

Owoce i warzywa w każdym posiłku przez całą zimę

Czas pandemii to częstsze gotowanie, więcej czasu na dobór składników i bardziej odpowiedzialne podejście do zdrowia. W początkach pandemii niepewność kazała nam kupować makaron, ale jeszcze w kwietniu wielu konsumentów zwróciło się w kierunku mrożonek. Lady chłodnicze wielu sklepów na przednówku świeciły pustkami. Zima to tradycyjnie boom na produkty mrożone. Dobrze oceniana jest też oferta produktów suszonych i liofilizowanych. Dla wielu to już częsty dodatek do owsianki, musli, granoli, lodów i innych deserów. Ale potencjał tych kategorii jest większy.

Mirosław Maliszewski: Co sadzić? Spotkanie on-line 26.11.2020 – godzina 20:00

Skala karczowania sadów jest bardzo duża. Niemalże w każdym gospodarstwie usuwane są starsze, niedochodowe kwatery. Okres jesienno-zimowy to także czas podejmowania kluczowych decyzji, przede wszystkim tych dotyczących planowania produkcji i inwestycji.

Nie daj się wpuścić w maliny!

Akcja edukacyjna Niwa i "Czas na polskie superowoce" przybliża informacje na temat malin oraz dorobek polskich hodowców, szkółkarzy i plantatorów malin. Organizatorzy zapraszają do wzięcia udziału w quizie na temat historii hodowli i uprawy polskich malin. Ankieta składa się z 21 pytań. W końcowej części znajdziecie Państwo zaproszenie do konkursu na nazwę nowej odmiany maliny żółtej. Wśród nagród sadzonki nowej odmiany oraz zgłoszenie pod wygraną nazwą do Rejestru Odmian.

Zbiory winogron w UE

Kryzys spowodowany COVID-19 rzuca cień na entuzjazm plantatorów winorośli wynikający z dobrych wskaźników zbiorów.