Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata.

Ratujmy małych, regionalnych przedsiębiorców!

Czas pandemii szczególnie dotkliwie uderzył w małych, lokalnych wytwórców alkoholi, w tym podmioty z branży winiarskiej. Wprowadzone ograniczenia praktycznie pozbawiły ich szansy sprzedaży produktów. Ratunkiem byłaby możliwość prowadzenia sklepów internetowych. Byłaby, bo w Polsce to nadal nielegalne.

Rusza pomoc dla rolników poszkodowanych przez niekorzystne zjawiska atmosferyczne

Od dziś do 30 czerwca br. producenci rolni, którzy w swoich gospodarstwach ponieśli szkody w uprawach rolnych spowodowane wystąpieniem w 2020 r. niekorzystnych zjawisk atmosferycznych mogą składać wnioski o udzielenie pomocy.

Rośnie liczba producentów, którzy zapraszają na plantacje jagody kamczackiej

Zachęceni ubiegłorocznym sukcesem plantatorzy przygotowujemy wyjątkową prezentację kamczatki w sezonie 2021. Zapraszają na swoje plantacje i szykują autoprezentacje walorów jagody pod nazwą #HaskapChallenge.

Współpraca dźwignią handlu

W ramach współpracy sektora powstały CORE TEAM jagodowy i jabłkowy. Przedstawicieli organizacji branżowych wsparli liderzy uznanych firmy uprawiających, dostarczających owoce do handlu i eksporterzy. Wspólne doświadczenia akcentują rosnącą rolę integracji.

Pszczoły i zrównoważony rozwój

Zdecydowana większość z nas jest przekonana, że wymieranie pszczół jest ściśle związanez działalnością człowieka i intensywną gospodarką rolną.

Czy Polacy zwracają uwagę na to, żeby dieta wzmacniała odporność?

Ponad połowa Polaków (58%) deklaruje, że zwraca uwagę na to, żeby ich sposób odżywiania wzmacniał odporność. W tym aż 16% badanych wpływem diety na odporność zainteresowało się w związku z pandemią koronawirusa. Warto podtrzymać dobre nawyki, wszak odporność zaczyna się w kuchni.

Truskawki okrywane i nieokrywane – zalecenia ochrony i nawożenia – komunikat jagodowy Agrosimex z...

Zapraszamy do obejrzenia komunikatu jagodowego Agrosimex z dnia 12.05.2021r. Tomasz Domański omawia zalecenia ochrony i nawożenia plantacji truskawek okrywanych i nieokrywanych.

Szypułka prawdę ci powie

Polska wiosenna truskawka intensywnie pachnie, a jej szypułka jest świeża, soczyście zielona, sztywna i delikatnie odstaje od owocu. Koszt jej produkcji sprawia, że jest droższa od importowanej z południa Europy i północnej Afryki. Jak rozpoznać polską truskawkę jeszcze przed jej spróbowaniem?

Ocena przezimowania upraw ogrodniczych w 2021 r.

Rośliny sadownicze przezimowały w sezonie 2020/2021 dość dobrze. Na przeważającym obszarze kraju nie zanotowano uszkodzeń mrozowych, a straty spowodowane niską temperaturą mają charakter lokalny – informuje Główny Urząd Statystyczny w publikacji „Wstępna ocena przezimowania upraw w 2021 r.”

Jedzenie na dobre myślenie

Mózg to centrum dowodzenia, który stale odbiera i przesyła niezliczone ilości informacji do całego organizmu. Zużywa przy tym aż 20-25 proc. energii dostarczanej z pożywieniem a jego głównym pokarmem jest glukoza. Nie oznacza to jednak, że spożywanie cukru w czystej postaci sprzyja jego pracy. Paliwo dla mózgu musi być najwyższej jakości. Zatem, co jeść by usprawnić pracę tego organu i tym samym zapewnić sobie maksymalną koncentrację niezbędną dla efektywnego uczenia się? O tym już na samym początku sezonu na polskie superowoce.