Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata.

Susza rolnicza w Polsce

W najnowszym komunikacie, IUNG-PIB w Puławach podał, że susza rolnicza występuje na terenie Polski.

Komunikat Jagodowy PROCAM nr 18 z dnia 19.08.2020

Krzysztof Gasparski z PROCAM w najnowszym komunikacie jagodowym z dnia 19.08.2020

Zakładanie plantacji truskawek – komunikat jagodowy Agrosimex, 14.08.2020 r.

Zapraszamy do obejrzenia komunikatu jagodowego Agrosimex z dnia 14.08.2020r. poświęconemu m. in. zakładaniu plantacji truskawek.

Odporność warto budować latem

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z jesienią, zimą, wczesną wiosną. Lato jest dobrym momentem na zadbanie o prawidłowe odżywienie. Przemawiają za tym trzy rzeczy. Dostępność świeżych produktów jest latem największa, co sprzyja uzupełnianiu potencjalnych niedoborów. Silne skojarzenia budowania odporności z witaminą C oraz postrzeganie jako jej źródeł sezonowych owoców i warzyw. Fakt, że budowanie odporności jest procesem trwającym nawet kilka tygodni. Chcąc być odpornym jesienią, po prostu trzeba zacząć lepiej się odżywiać już latem.

Konsumpcja warzyw i owoców w lipcu 2020 r.

W lipcu, podobnie jak w czerwcu, 16% Polaków odżywiało się bardzo źle, czyli warzyw i owoców jedli mało lub wcale. Największą popularnością wśród owoców cieszyły się truskawki, jabłka i banany; wśród warzyw były to: pomidory, młode ziemniaki i ogórki.

Uwaga na niezamawiane przesyłki nasion z Chin

W ostatnim czasie pojawiają się informacje dotyczące przesyłek z Chin, zawierających nieoznakowane nasiona. Początkowo takie paczuszki pojawiły się w Stanach Zjednoczonych, następnie dotarły do Europy, a w końcu i do Polski.

Borówki ulubionym owocem dietetyków

Borówka zdobyła tytuł „Najlepszego owocu świata 2020 według dietetyków”. Plebiscyt zorganizował największy w Polsce portal kierowany do zawodowych dietetyków i ludzi interesujących się zdrowym żywieniem - Dietetycy.org.pl. W sześcioetapowym konkursie rywalizowało 48 gatunków. Spotkanie dwóch środowisk i uroczystość wręczenia tytułu odbyła się na plantacji w Jastrzębiej Starej, w powiecie grójeckim.

Otwarte konsultacje publiczne w sprawie polityki promocyjnej UE

Komisja Europejska zaprasza wszystkich zainteresowanych do udziału w konsultacjach publicznych w sprawie polityki promocyjnej Unii Europejskiej.

Sezonowe letnie smaki na talerzu

Maliny pomagają przy infekcji i wzmacniają organizm po wysiłku fizycznym. Zdrowe kości i zęby oraz sprawny umysł pomogą nam zachować truskawki, które w upalne dni świetnie też ugaszą pragnienie. Rzodkiewki z kolei doskonale nadają się na lekką, niskokaloryczną przekąskę. Im większe bogactwo świeżych owoców i warzyw na talerzu, tym większy pożytek dla zdrowia naszego i naszych pociech. Jak wykorzystać potencjał sezonowych produktów, podpowiada psychodietetyk Katarzyna Błażejewska-Stuhr, ekspert III edycji kampanii „Jedz owoce i warzywa – w nich największa moc się skrywa!”, proponując proste i zdrowe przepisy dla dzieci i dorosłych.

300 tys. zł na odtworzenie potencjału gospodarstwa

Rolnicy, którzy ponieśli w gospodarstwach straty spowodowane klęskami żywiołowymi bądź wystąpieniem afrykańskiego pomoru świń, mają czas do 31 sierpnia 2020 r., by złożyć wnioski i skorzystać ze wsparcia finansowego w ramach PROW na lata 2014-2020.