Łącznie z pieczarkami i ich przetworami, eksport produktów ogrodniczych wzrośnie z 2,67 do 2,84 mld euro. Będzie to stanowiło 12,4 proc. wartości eksportu produktów sektora rolno-spożywczego, wobec 11,8 proc. w poprzednim sezonie.
Zdaniem Instytutu, wolumen eksportu świeżych owoców i warzyw zmniejszy się z 1,63 do 1,56 mln ton.
Obniży się zagraniczna sprzedaż niemal wszystkich gatunków warzyw (w tym najbardziej warzyw kapustnych), a także gruszek, śliwek i malin. Nie zmieni się natomiast znacząco eksport jabłek, dominujących w sprzedaży świeżych produktów ogrodniczych” – napisano.
„Wzrośnie sprzedaż na nowe rynki zbytu (kraje Afryki Płn., Bliskiego Wschodu, Indie, Chiny, Wietnam). Rosyjskie embargo spowodowało nasilenie działań w kierunku dywersyfikacji rynków zbytu jabłek, a także innych produktów objętych embargiem (pozostałe owoce i warzywa świeże oraz owoce i warzywa mrożone i suszone)” – dodano.
Eksport przetworów owocowych i warzywnych obniży się z 1,55 do 1,53 mln ton.
„Decydujący będzie spadek eksportu zagęszczonego soku jabłkowego (rekordowy eksport tego produktu w sezonie 2014/15 wynikał ze sprzedaży zapasów z sezonu poprzedniego) oraz warzyw mrożonych. Wzrośnie eksport przetworów z orzechów arachidowych oraz keczupu i sosów pomidorowych, tj. produktów wytwarzanych z importowanego surowca” – napisano.
IERiGŻ ocenia, że w 2016 r. zmniejszy się ujemne saldo handlu produktami ogrodniczymi ze 120 mln euro do 58 mln euro.
IERiGŻ przewiduje, że ceny eksportowe niemal wszystkich owoców, warzyw i ich przetworów w sezonie 2015/16 będą wyższe niż w sezonie poprzednim.
„Największy będzie wzrost cen jabłek, zagęszczonego soku jabłkowego, a także przetworów z malin i śliwek. Znacznie wyższe będą ceny eksportowe warzyw kapustnych, korzeniowych i przetworów z tych warzyw. Niższe będą jedynie ceny przetworów z porzeczek czarnych (głównie mrożonki i soki zagęszczone) oraz z aronii (soki zagęszczone)” – napisano. (PAP)
Źródło: