Czas zdrowych prezentów

Przetwory z superowoców to ciekawy pomysł na prezent świąteczny. Rośnie waga jaką przywiązujemy do zdrowia i nasza wrażliwość ekologiczna. Mniej pieniędzy i silna reorientacja na zdrowie tworzą dobrą koniunkturę na przetwory z owoców jagodowych. Oto opinie przetwórców, którzy przygotowali oferty świąteczne.

Mamy wyjątkowe, a przede wszystkim zdrowe upominki. Produkujemy żywność i soki według tradycyjnych metod, bez stosowania konserwantów czy substancji wzmacniających smak i aromat. Pyszny, słodko-kwaśny dżem, syropy idealne do zimowych herbat czy pełne witamin soki. To wszystko znaleźć można również w zestawach upominkowych. Gotowy zestaw świąteczny z rzemieślniczymi produktami to idealny prezent pod choinkę na tegoroczne święta – mówi Aleksandra Buła, Gospodarstwo Ogrodnicze Szczepanówka.

Atrybutem superowoców jest zawartość antocyjanów i polifenoli. Uzupełniają każdą zdrową dietę. Podwyższają odporność i hamują aktywność wirusów w organizmie. Obniżają ciśnienie tętnicze i poziom cukru we krwi. Te przetwory przez lata trafiały na stoły w Korei, Chinach, Singapurze, w Niemczech czy we Włoch, że wymienię te największe rynki. Dziś realizujemy zamówienia na „świąteczne stoły” w Polsce. Serce rośnie! – mówi Piotr Nowak, plantator aronii i producent ekologicznych przetworów, prezes Korab Garden.

Jakość w dzisiejszych czasach to podstawa zdrowej, bogatej i zbilansowanej diety. W porach roku kiedy dostępność do świeżych owoców i warzyw jest ograniczona przetwory wyprodukowane z certyfikowanych owoców i warzyw mogą nam zapewnić zdrowie i dobre samopoczucie. Stąd rosnące zapotrzebowanie – mówi Stanisław Trzonkowski, Gospodarstwo Ogrodnicze Stanisław Trzonkowski.

Mądre prezenty zdaniem ekspertów

Odpowiedzialność za siebie i innych łączymy ze strachem o nasze zdrowie. Przenieśliśmy środek ciężkości z chęci dbania o zdrowie na konieczność zadbania o nie. Świąteczne „mądre prezenty” mogą być lepszym bodźcem niż nieco przereklamowane postanowienia noworoczne – mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar.

Zdrowie jest dziś jednym z silniejszych motywatorów do tego by zmienić dietę. A takiego zapalnika, bodźca, punktu zwrotnego uruchamianego proces zmian w życiu czy diecie, bardzo potrzebujemy – dodaje Agata Zadrożna z Kantar Public.

Konsumpcja ekologicznych soków jest dobrą formą naturalnej suplementacji i metodą wspomagającą zapobieganie przeziębieniom. Szczególnie perspektywiczne są surowce tradycyjnie kojarzone z bogactwem substancji prozdrowotnych. Śmiało możemy powiedzieć, że np. sok aroniowy to jeden z najzdrowszych prezentów jakim możemy obdarować swoich bliskich. Wprowadzenie do diety takiego soku i regularne jego spożywanie na pewno odegra istotną rolę w wzmocnieniu naszego zdrowia i ochroni nasz organizm przed schorzeniami spowodowanymi szkodliwym oddziaływaniem wolnych rodników – powiedziała dr hab. Monika Mieszczakowska-Frąc, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

Żyjemy w czasach zalewu żywność wysoko przetworzonej, z dodatkiem uzdatniaczy, konserwantów, substancji wzmacniających smak i zapach. Zdrowe odżywianie generalnie nie jest prostym zadaniem. Warto docenić produkty rolnictwa ekologicznego, zwłaszcza te z logo „Produkt Polski”. Oznaczeniem, które jest jeszcze w Polsce mało znane, ale bardzo istotne z punktu widzenia jakości i smaku, jest oznaczenie NFC (not from concentrate – nie z koncentratu). To soki wyciskane bezpośrednio z owoców, często nieco mętne i posiadające zawiesisty miąższ. Jest to esencja owoców w najczystszej postaci. Soki tego typu są również pozbawione dodatkowych słodzików, barwników i wzmacniaczy smaku. Ich smak jest bardzo zbliżony do smaku naturalnych owoców – mówi dr n. farm. Magdalena Kryska, Korab Garden.

W okresie kiedy dostęp do świeżych, nieimportowanych owoców i warzyw jest utrudniony, kupujmy przetwory owocowe i warzywne – dżemy, soki, kiszonki (które mają wszystkie te oznaczenia). Dajemy sobie, tym sposobem, szansę na lepszą odporność, zdrowie i kondycję. Możemy też, w zimny jesienny wieczór, poczuć zapach i smak lata – dodaje dr Magdalena Kryska.

Zawsze z okazji Świąt Bożego Narodzenia składamy sobie życzenia, przede wszystkim zdrowia, ale w tym roku chcielibyśmy aby takie życzenia spełniły się jeszcze bardziej. Tu z oferta przychodzą wyjątkowo bogate w antyoksydanty superowoce. Przetwory bogate w antocyjany, które są 4 x silniejszym antyoksydantem niż witamina C – jak na przykład z jagody kamczackiej, wspaniałego, pro-zdrowotnego owocu – plantator i przetwórca ekologicznej jagody kamczackiej lek. med. Małgorzata Jaszyk, Nutracevit.

Zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zdrowia!

Czego możemy sobie życzyć w te wyjątkowe święta w 2020 roku? Zdrowia, po trzykroć. Bardzo się cieszymy z tego, że ludzie kupują prezenty z superowoców, w tym nasze zestawy przetworów z jagody kamczackiej. One zyskały w tym roku na wartości. Stąd „owoce długowieczności” tak pasują pod choinkę. W 100% naturalne, z polskich owoców, nie z koncentratu, bez konserwantów, sztucznych barwników, polepszaczy smaków. Świąteczna paczka witamin i antyoksydantów, o właściwościach przeciwzapalnych, przeciwbakteryjnych i przeciwwirusowych, dodająca sił witalnych i wzmacniająca odporność. Bezcenna w covidowych czasach – mówi plantator jagody kamczackiej Ewelina Bielecka-Pielaszkiewicz, Jagodowe Pole.

W okresie wzmożonych infekcji produkty spożywcze oparte na naturalnych, sprawdzonych surowcach gwarantują dostarczenie witamin, mikroelementów i innych składników odżywczych niezbędnych dla zachowania dobrego zdrowia – mówi producent naturalnych soków jabłkowych Grzegorz Maryniowski, właściciel firmy BiGrim.

Dołączamy się do życzeń. Nadeszły długie, zimowe wieczory, które może umilić lampka wina z jagody kamczackiej. A dla najbliższych na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia doskonale sprawdzą się zestawy podarunkowe (wina, soki, konfitury). To naprawde „mądre prezenty” w tej niemądrej rzeczywistości, w jakiej przyjdzie nam świętować i witać Nowy Rok – polecają Beata Warulik, Gospodarstwo Haskap.

Podsumowanie

Przetwory znakomicie zachowują walory odżywcze i potencjał antyoksydacyjny. Będą wspaniałym dopełnieniem świątecznych życzeń. Polecamy najlepsze soki, dżemy i konfitury z polskich superowoców – truskawek, malin, jagody kamczackiej, borówki, jeżyny, porzeczek, aronii, agrestu i minikiwi. Nasze zdrowie na tym zyska.

Na zdrowie!

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!”

Źródło: PolskieSuperowoce.pl, przetwórcy, Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach

Related Posts

None found

Poprzedni artykułSortownica do jabłek w gospodarstwie sadowniczym – pokaz pracy maszyny VIDEO
Następny artykułInwestycje na obszarach Natura 2000 – trwa nabór wniosków

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.