Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata. Więcej informacji na portalu Jagodowe.pl

Sanepid przypomina – wymagania dla plantatorów

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Chełmie skierował komunikat do plantatorów. Ostrzega, że owoce uprawiane i zebrane w niewłaściwych warunkach higieniczno – sanitarnych mogą być przyczyną groźnych zatruć pokarmowych u konsumentów. 

Uprawa agrestu może się opłacać. 8 euro za pierwsze owoce

Belgijska firma BelOrta sprzedała w tym tygodniu pierwsze rodzime owoce agrestu. Cena jaką uzyskano to 8 euro, jednak nie za kilogram, ale za opakowanie 125 g. 

Właściciele winnic w Bordeaux przez mrozy stracili połowę zbiorów

Właściciele winnic w regionie Bordeaux na południowym zachodzie Francji mogli stracić nawet połowę tegorocznych zbiorów w wyniku trwających przez dwa dni kwietnia przymrozków - podał w sobotę Reuters, powołując się na przedstawicieli sektora winiarskiego.

W Lubuskiem rusza kolejna edycja weekendów otwartych winnic

Długi weekend to okazja, by poznać winiarskie tradycje Ziemi Lubuskiej. Tym bardziej, że właśnie na przełomie kwietnia i maja rusza kolejna odsłona akcji "Weekendy otwartych winnic".

Dereń jadalny: zalecenia do produkcji

Po raz pierwszy na wystawie towarzyszącej konferencji „Jagodowe Trendy” swoją ofertę pokazała Szkółka Cornus Mariusz Zasępa z Dobrzynia (woj. mazowieckie). Dereń jadalny (Cornus mas) to główny gatunek rozmnażany w szkółce, a jego sadzonki oferowane są od 3 lat. W ofercie jest dziś jego 80 odmian: polskie, ukraińskie, bułgarskie i austriackie. Dlaczego wybór padł na dereń? Na rynku był wyraźny deficyt sadzonek tego gatunku, gdy sam chciałem założyć plantację. Krzewy dostępne były sporadycznie i nie zawsze najlepszej jakości – wyjaśniał Mariusz Zasępa.

Czy uprawa czarnej porzeczki może być opłacalna?

Za nami kolejny sezon słabej koniunktury na porzeczkę czarną. Nikt nie wie, co przyniesie bieżący rok. Swoje przemyślenia na temat realnych szans i zagrożeń dla plantatorów tego gatunku przedstawił podczas spotkania Forum Doradców Sadowniczych przy firmie Bayer (Warszawa, 8–9 grudnia 2016 r.) dr Piotr Baryła reprezentujący Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie oraz Krajowe Stowarzyszenie Plantatorów Czarnej Porzeczki (KSPCP).

Truskawki – temat nr 1 na targach Macfrut

“Strawberry Days”, czyli dni truskawki to cykl wydarzeń w dniach 7-13 maja, towarzyszących targom Macfrut. W tym roku organizatorzy największej międzynarodowej wystawy poświęconej owocom i warzywom zdecydowali się na przygotowanie wiosennej edycji Macfrut. Odbędzie się ona w Rimini w dniach 10-12 maja.
 

Rośnie spożycie truskawek w państwach Unii Europejskiej

Tuskawki to jedne z najchętniej spożywanych owoców przez Europejczyków, którzy w ciągu roku zjadają ich 1,2 mln ton. Na wzrost ich popularności wpływają m.in. nowe odmiany, wydłużenie okresu produkcji oraz nowe trendy konsumenckie.

Niskie ceny wczesnych truskawek na Wyspach Brytyjskich

W ostatnich dniach w Wielkiej Brytanii na rynek zaczęło trafiać coraz więcej truskawek z lokalnych upraw szklarniowych. Powodem jest sprzyjająca, słoneczna pogoda. Jednak brytyjskie truskawki muszą konkurować z dużymi dostawami tych owoców z Hiszpanii, które na Wyspach pojawiły się później niż zwykle.
 

Opłacalna produkcja „eko” truskawki, maliny i czerwonej porzeczki

W Polsce rolnictwo ekologiczne nabiera coraz większego znaczenia. Z roku na rok przybywa gospodarstw rezygnujących z upraw konwencjonalnych na rzecz produkcji ekologicznej. Ci rolnicy przestali się martwić o niską dochodowość swojego gospodarstwa, szczególnie gdy produkują wysokiej jakości owoce miękkie.