Sanepid przypomina – wymagania dla plantatorów

Fot. Dorota Łabanowska-Bury
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Chełmie skierował komunikat do plantatorów. Ostrzega, że owoce uprawiane i zebrane w niewłaściwych warunkach higieniczno – sanitarnych mogą być przyczyną groźnych zatruć pokarmowych u konsumentów. 
Dlatego też, podmioty prowadzące działalność w zakresie produkcji pierwotnej owoców jagodowych miękkich (maliny, jeżyny, truskawki, borówka amerykańska, porzeczki) powinny na etapie produkcji (uprawy i zbioru) przestrzegać następujących wymagań sanitarnych: 
  • stosować do podlewania upraw wodę o odpowiedniej jakości mikrobiologicznej,
  • stosować odpowiednie metody nawożenia (wyeliminować nawożenie fekaliami, które mogą zanieczyścić owoce chorobotwórczymi wirusami)
  • stosować odpowiednie środki ochrony roślin i przestrzegać okresów karencji,
  • przestrzegać zasad higieny podczas  zbioru i transportu owoców, w tym:
    – zapewnić na plantacji warunki do higienicznego mycia i suszenia rąk osób pracujących przy zbiorze (czysta woda bieżąca, woda butelkowa, beczkowozy, pojemniki, rękawiczki jednorazowego użycia),
    – rygorystycznie przestrzegać mycia rąk przed przystąpieniem do zbioru oraz każdorazowo po skorzystaniu z ubikacji,
    – nie dopuszczać do zbioru owoców osób z takimi objawami jak: biegunka, wymioty, podwyższona temperatura, kaszel,
    – zachować  czystość odzieży osób zatrudnionych przy zbiorze,
    – zapewnić możliwość korzystania z toalety (stałej lub przenośnej), gwarantującej higieniczne usuwanie zanieczyszczeń oraz brak możliwości przeciekań do wód gruntowych, utrzymywanej w odpowiednich warunkach sanitarnych, mytej i dezynfekowanej,
  • przeprowadzać szkolenia zatrudnionych pracowników w zakresie wymagań higieniczno – sanitarnych,
  • utrzymywać w czystości i dobrym stanie pojemniki wykorzystywane do zbioru i transportu owoców,
  • opracować i stosować procedury oparte na zasadach Dobrej Praktyki Higienicznej, Produkcyjnej i Rolniczej, w tym dotyczące mycia i dezynfekcji zanieczyszczonych powierzchni.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUle na dachu Teatru im. Słowackiego w Krakowie
Następny artykułProgram Ochrony Warzyw 2017 – uzupełnienie, cz. II

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.