Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata. Więcej informacji na portalu Jagodowe.pl

21 stycznia konferencja truskawkowa w Jasieńcu

Plantatorzy owoców jagodowych z gminy Jasieniec i pobliskich terenów, którzy wybiorą się w najbliższą sobotę na kolejną Konferencję Truskawkową organizowaną przez Agrosimex, Stowarzyszenie Plantatorów Truskawki, miejscowych oddział ZSRP oraz Urząd Gminy Jasieniec dostaną więcej, niż zapowiada nazwa konferencji.

Konferencja borówkowa w Małej Wsi już 24 stycznia

Sadownicy zimą nie zasypiają gruszek w popiele, ale co mogą czy powinni plantatorzy borówki? Może z powodu krótkiej tradycji upraw tej jagody nie mamy w języku polskim żadnego idiomu określającego, że jagodziarze również są stale aktywni. W każdym razie: spotykają się. W najbliższym czasie – 24 stycznia w Małej Wsi k. Belska Dużego na konferencji borówkowej organizowanej przez Agrosimex.

Polska nie jest już liderem w produkcji borówki

Polska nie jest już europejskim liderem w produkcji owoców borówki wysokiej - informuje serwis freshplaza. Według niedawnego raportu Blueberry International Organization (IBO) tytuł przejęła Hiszpania, która zwiększyła produkcję osiągając w 2016 roku według prognoz około 28 350 ton zbiorów. Polska w tym roku wyprodukowała z kolei ok. 12 000 ton, co oznacza spadek o 3500 ton w porównaniu do roku 2014.

Rekordowy eksport ukraińskich mrożonych malin

W okresie od stycznia do końca listopada 2016 eksport ukraińskich malin mrożonych osiągnął rekordowy poziom - wielkość wysyłki przekroczyła 6,5 tys. ton i była prawie trzykrotnie wyższa wobec analogicznych 11 miesięcy roku poprzedniego. Najwięcej mrożonych owoców trafiło do Polski.

Konferencja jagodowa w Holandii już 12 stycznia

W tym roku, wzorem lat ubiegłych, firmy BVB Substrates (dostawca podłoży dla ogrodnictwa) oraz Delphy (lider w doradztwie produkcyjnym) organizują 7. konferencję jagodową ‘International Soft Fruit Conference’ w ‘s Hertogenbosch (Holandia).

Bardzo trudny sezon dla producentów borówki. Wstrzymano zbiory

Producenci borówki wysokiej z Ameryki Południowej zmagają się z fatalnym sezonem. Nadprodukcja zbiegła się z wyraźnym ograniczeniem popytu w Stanach Zjednoczonych, co doprowadziło do spadku cen w ostatnich paru miesiącach. Niektórzy producenci wstrzymali zbiory.

Deklaracje winiarzy do 15 stycznia

ARR przypomina producentom i przedsiębiorcom wyrabiającym wino z winogron pozyskanych z upraw winorośli położonych na terytorium RP, że 15 stycznia upływa termin złożenia przez nich deklaracji o zbiorach i produkcji.

Dobry szampan musi mieć dobre bąbelki – to one decydują o jego smaku

To bąbelki decydują o smaku szampana – informuje pismo „European Physical Journal ST”. Dzięki naukowcom producenci wiedzą już, że za uwalnianie aromatu szampana oraz odczuwanie jego smaku odpowiada wiele neurofizjologiczno-chemicznych mechanizmów.

Dobre zbiory winogron we Włoszech

Jak wynika z najnowszych danych w sezonie 2016/2017 zbiory winogron we Włoszech wyniosą 1,0 mln ton – czyli o zaledwie 44,0 tys. ton mniej niż w poprzednim sezonie. Tym samym Włochy są największym unijnym producentem tych owoców. Włosi to nie tylko największy producent, ale i konsument winogron w UE 28 – w sezonie 2016/2017 poziom krajowego spożycia oszacowano na około 580,0 tys. ton.

Promocja lubelskiej maliny. Powstały pierwsze koncepcje

Polskie sadownictwo doszło do etapu, na którym znaczący postęp dla tego sektora może zapewnić jedynie bliższa współpraca różnych podmiotów, m.in. w obszarze marketingu i komunikacji. Jest to aspekt wciąż niedoceniany w naszej branży, chociaż od lat obserwujemy, jak zachodnioeuropejscy sadownicy korzystają na takiej współpracy. Sukcesy Włochów, Brytyjczyków czy Francuzów w promowaniu owoców i ich przetworów na krajowych i zagranicznych rynkach są niezaprzeczalne. Teraz i w Polsce zaczyna wzrastać świadomość potrzeby wspólnych działań oraz profesjonalnego podejścia do komunikacji. Jeden z pierwszych kroków został zrobiony w trakcie warsztatów Food Chain Partnership, które zorganizowała firma Bayer.