Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata. Więcej informacji na portalu Jagodowe.pl

Malina jesienna „bio”

W czerwcu cena skupu malin dochodziła do 5 zł/kg. Dużo wyższe ceny, w całym okresie skupu owoców, uzyskiwali producenci owoców ekologicznych. To dla nich opłacalność produkcji jest od kilku sezonów wysoka. Czy nie warto zatem „postawić” na ekologię? W kraju mnożą się przykłady gospodarstw nastawionych tylko na stałą współpracę z zakładami przetwórczymi, które – na podstawie podpisanych umów – gwarantują nie tylko odbiór owoców, lecz także stałą cenę.

Mniejsza produkcja truskawek, niższe zapasy, wyższe ceny

Mrożone truskawki na unijnym rynku są obecnie o 40 proc. droższe niż w ubiegłym roku. Na poziom cen tych owoców wpływa przede wszystkim ich niższa podaż w naszym kraju - informuje ekspert ds. analiz rynków rolnych, BGŻ BNP Paribas Mariusz Dziwulski.

Deklaracje dotyczące wyrobu wina do 30 października

Agencja Rynku Rolnego przypomina, że 30 października upływa termin złożenia deklaracji dotyczących rynku wina.

Krajowe wina w wielkiej sieci handlowej

Polskie wina z krakowskiej Winnicy Srebrna Góra znalazły się w ofercie znanej sieci handlowej. Jak zaznaczają przedstawiciele winnicy, to pierwszy przypadek na naszym rynku.

Francuskie winobranie 2016: wina będzie mniej, za to dobrego

Najpierw chłodna, deszczowa wiosna z późnymi przymrozkami, następnie gwałtowne letnie burze i grad mocno zaszkodziły francuskim winnicom. Niektóre straciły ponad połowę owoców. Szczęśliwie długie, gorące i suche lato wydatnie poprawiło jakość winogron.

W Bułgarii będzie więcej wina z tegorocznych zbiorów

Bułgarskie winnice wyprodukują w tym roku 160 mln litrów wina, to więcej niż w zeszłym roku - powiedziała bułgarska minister rolnictwa Desislava Taneva na tegorocznym winobraniu w obwodzie Plowdiw.

Świdośliwa: rozważania

Świdośliwa (Amelanchier sp.) to krzew lub małe drzewo. Gatunek jest odporny na mróz i rośnie dobrze na większości gleb w Polsce. Owoce są kuliste, granatowe z nalotem, soczyste, słodkie, smaczne, dojrzewają na początku czerwca. Są bogatym źródłem wapnia i witaminy C, zawierają dużo antocyjanów i potasu. Wśród krajowych plantatorów rośnie zainteresowanie świdośliwą.

Portugalczycy będą sprzedawać wino z dna oceanu

Producenci wina z środkowego wybrzeża Portugalii będą sprzedawać wino dojrzewające na dnie oceanu. Oryginalną inicjatywę wspiera miasto Sines, gdzie w porcie zanurzono już 700 butelek czerwonego trunku.

Winobranie ożywia hiszpańską turystykę

Wrzesień jest miesiącem licznych na Półwyspie Iberyjskim zbiorów winogron. Wyrabiane z nich wina, a właściwie sam proces przygotowywania moszczu, przyciągają do hiszpańskich gmin licznych turystów.

Pierwsze winobranie w Winnicy Samorządowej w Zaborze

W weekend (17-18 września) odbędzie się pierwsze winobranie w historii Winnicy Samorządowej w Zaborze niedaleko Zielonej Góry. Część zebranych owoców zostanie wytłoczona na miejscu, aby degustować sok z miejscowych winogron.