Owoce jagodowe

Owoce jagodowe – rośliny jagodowe to dział dedykowany dla profesjonalistów w uprawie owoców jagodowych. Baza wiedzy oraz informacje z kraju i świata. Więcej informacji na portalu Jagodowe.pl

O płatnościach do owoców miękkich i o cudoziemcach

3 grudnia w Czerwińsku nad Wisłą odbyło się spotkanie otwarte z producentami owoców i warzyw. Uczestniczył w nim wiceminister rolnictwa Tadeusz Nalewajk oraz prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz. Mówiono m.in. o dopłatach do owoców miękkich i zatrudnianiu cudzoziemców.

Plenne maliny pod osłony

Uprawa malin pod osłonami pozwala na znaczne uniezależnienie się  od warunków pogodowych, co ułatwia zbiory owoców. Warto jednak  pamiętać, że uprawa malin w tunelach wymaga odpowiedniej technologii produkcji, m.in. wyboru właściwych sadzonek.

Ruszamy z promocją owoców jagodowych

Polscy producenci truskawek, borówek i porzeczek ruszają ze światową promocją tych owoców – informuje „Puls Biznesu”. Będą korzystali z doświadczeń polskich sadowników, którzy w ubiegłym roku stali się numerem jeden w światowym handlu świeżymi jabłkami.

Polska liderem na rynku malin

Według wstępnych prognoz IRO (International Raspberry Organization) w 2013 roku światowe zbiory malin wyniosą około 326,5 tys. ton wobec 402,8 tys. ton w poprzednim roku. Najwięcej malin będzie pochodziło z Polski i Stanów Zjednoczonych – oszacowano je na około 70,0 tys. ton w jednym i drugim kraju.

Spotkanie z młodym winem

23 listopada Sandomierskie Stowarzyszenie Winiarzy zorganizowało Pierwsze Sandomierskie Spotkanie z Młodym Winem Regionalnym. Jego celem było zebranie opinii o smaku młodego wina z tegorocznych zbiorów oraz integracja lokalnych winiarzy i pasjonatów. Spotkanie odbyło się na Rynku Starego Miasta w stylizowanych na winiarnię piwnicach restauracji Ciżemka w Sandomierzu.

Tylko 30 butelek pierwszego polskiego wina lodowego

W winnicy Uniwersytetu Jagiellońskiego „Nad Dworskim Potokiem” powstało pierwsze w Polsce wino lodowe, uzyskiwane z zamarzniętych na krzewie winogron. Ekskluzywny trunek skosztują jednak nieliczni, bo wytworzono go zaledwie 20 litrów, czyli niespełna 30 butelek.

Podmorska bazylia i wino

Bazylia uprawiana w morzu na głębokości 9 metrów i wino musujące składowane 60 metrów poniżej lustra wody - w ten sposób we włoskiej Ligurii przygotowuje się z największym pietyzmem tamtejsze specjały. Morskie warunki zapewniają im wyjątkowe walory smakowe.

Gdzie się rodzi wino świętomarcińskie?

Ano, w Krakowie... (a gdzieżby indziej?) - w miejscu, gdzie winnice rosły już w X wieku. Pojawiły się - dokładnie rzecz biorąc na wzgórzu wawelskim dzięki Morawianom (państwo wielkomorawskie) i Czechom - władającym terytorium plemiennym Wiślan zanim przeszło ono pod władanie państwa Piastów.

Polskie wina nagrodzone na Enoexpo

14 listopada w Krakowie podczas 11. Targów Wina - ENOEXPO® odbyło się wręczenie medali Targów dla nagrodzonych producentów polskich win. Konkurs Polskich Win odbył się już po raz piąty. Ma on głównie na celu promocję rodzimej produkcji.

Winnice na Małopolskim Szlaku Winnym otwarte dla turystów

15 winnic wytypowanych przez specjalistów zajmujących się turystyką winną (enoturystyką) znalazło się na Małopolskim Szlaku Winnym. Od niedzieli nowa inicjatywa będzie promowana w ramach Dni Otwartych Winnic - trzy z nich będzie można zwiedzać i degustować ich produkty.