Pierwsza Winnica Karkonoska

U stóp Karkonoszy powstaje pierwsza winnica. Czy projekt plantacji winorośli w klimacie tych gór ma szansę powodzenia?

Karkonosze uchodzą za okolice o bardzo surowym klimacie. Występuje tam znaczne przesunięcie pięter roślinnych i na wysokościach na których w Tatrach czy Alpach rosną jeszcze wysokie drzewa, w Karkonoszach można spotkać tylko kosodrzewinę lub nawet tylko mchy i porosty.

Zdziwienie więc może wywoływać fakt, że w Jagniątkowie (dzielnica Jeleniej Góry) na wysokości 554 m n.p.m. założona została plantacja winorośli, nazywająca się zresztą zgodnie z prawdą: Pierwszą Winnicą Karkonoską. Wraz z winnicą powstała prywatna stacja meteorologiczna, której dane są archiwizowane od kilku już miesięcy i dostępne publicznie. Przy zbieraniu danych dało się zauważyć ciekawą specyfikę terenów położonych w Karkonoszach na wysokości od 450 do 650 m n.p.m. Klimat panujący na tym terenie przyległym do wzgórz morenowych jest dużo łagodniejszy, zarówno od dna kotliny, jak też oczywiście szczytów gór.
 
Dotyczy to terenów nad Przesieką, Zachełmiem oraz Jagniątkowem i Michałowicami. Miejscowości te są znacznie cieplejsze z dwóch zasadniczych powodów: pierwszym jest występowanie fenu, czyli karkonoskiego wiatru halnego. To zjawisko występuje w Karkonoszach  bardzo często, i jest praktycznie obowiązkowe przy wiatrach wiejących z południa. Podnosi znacznie temperaturę powietrza, zwłaszcza zimą.
 
Natomiast drugie zjawisko nigdy chyba w pełni nie zostało opisane i zbadane. Otrzymało roboczą nazwę „cofki ciepłego powietrza”. Polega ono na tym, że gdy nad kotliną, dla odmiany wieją północne wiatry i towarzyszy im słoneczna aura, to powietrze nagrzewające się na dnie kotliny jest wypychane w górę dolinami rzek aż pod szczyty pasma górskiego. Tam następuje znaczne uspokojenie wiatru, gdyż ten teren jest umiejscowiony za przedgórzem. Spowodowane jest to również tym, że Karkonosze to jednolite wysokie pasmo nie posiadające praktycznie żadnych wyraźnych przełęczy. Gdy więc na dnie kotliny temperatura wynosi 18 stopni, a na szczytach gór 10 stopni, to w okolicy Jagniątkowa potrafi wzrosnąć do aż 23 stopni i do tego znacznie wolniej spadać nocami.
 
Tak więc Karkonosze mogą okazać się w przyszłości prawdziwą Małą Alzacją, zwłaszcza że alzackie Wogezy mają identyczną strukturę geologiczną i ten sam okres powstania. Klimat Karkonoszy wydaje się też być dużo wrażliwszy na globalne ocieplenie (bez względu na jego przyczyny) niż inne rejony Polski, a średnie temperatury roczne będą rosły w Karkonoszach w szybszym tempie.
 
Pierwsza Winnica Karkonoska przetrwała bez szwanku mijającą zimę z jej dosyć mroźnym lutym.

Co godzinę wykonywane są zdjęcia plantacji winorośli w rozdzielczości HD. Po kilku latach ze zdjęć powstanie film poklatkowy, obrazujący wegetację winorośli od ich narodzin aż do pierwszych zbiorów.

Winnicę prowadzi Fundacja Centrum Kultury i Rozwoju Karkonoszy wspólnie z Uniwersytetem Przyrodniczym we Wrocławiu oraz Polskim Instytutem Wina i Winorośli. Projekt finansowany jest wyłącznie z prywatnych funduszy zebranych przez fundację i ma niekomercyjny charakter.

Informacja pochodzi z serwisu TwojaPogoda

Related Posts

None found

Poprzedni artykułFrom – w górę
Następny artykułCOPA-COGECA przeciw zmianom w sektorze winiarskim

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.