21 mln zł dla producentów żywności wysokiej jakości

ARiMR pomaga rolnikom, którzy wytwarzają produkty w oparciu o systemy jakości żywności. Dotychczas z takiej pomocy skorzystało ponad 16 tys. rolników, a do rozdysponowania pozostało jeszcze ponad 21 milionów złotych.

Produktami produkowanymi zgodnie z systemami jakości żywnosci są są m.in. kiełbasa lisiecka, jałowcowa czy myśliwska, kabanosy, oscypek, bryndza podhalańska, wiśnia nadwislańska czy wielkopolski ser smażony.

Rolnicy, którzy zdecydują się na taką produkcję, mogą dostać finansowe wsparcie m.in. na uzyskanie stosownego certyfikatu, refundację składek członkowskich wpłacanych na rzecz grupy producentów czy zakup specjalistycznych publikacji. Pomoc taka wypłacana jest przez 5 kolejnych lat, a jej wysokości zależy od tego, w jakim systemie jakości żywności bierze udział rolnik.  Maksymalna wysokość rocznej pomocy wynosi: 3200 zł dla systemu „Chronione Nazwy Pochodzenia i Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności”; 2750 zł dla systemu „Integrowana Produkcja”; 1470 zł dla systemu „Jakość-Tradycja”; 996 zł dla systemu „Produkcja ekologiczna”. 

Szczegółowe informacje o warunkach uzyskania pomocy dostępne są na stronie internetowej ARiMR: www.arimr.gov.pl lub pod bezpłatnym numerem infolinii: 800 38 00 84.

Za ARiMR

Related Posts

None found

Poprzedni artykułARiMR: trwa realizacja dopłat bezpośrednich za 2011 r.
Następny artykułWąska specjalizacja – derenie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.