Ceny detaliczne produktów ogrodniczych w Polsce i w Niemczech

Po uwzględnieniu danych ze wszystkich miesięcy 2005 roku można stwierdzić, że ceny detaliczne owoców były w tym okresie w Polsce wyższe niż w roku poprzednim, choć wzrost ten prawdopodobnie był mniejszy niż w przypadku cen żywności ogółem. Podobnie przedstawia się sytuacja na rynku warzyw. W całym sezonie 2005/2006, w porównaniu z danymi z sezonu 2004/2005, średnie ceny owoców i warzyw również będą wyższe, a w przypadku warzyw wzrost może być nawet większy niż ten dotyczący cen żywności ogółem.

Owoce

W 1. półroczu 2005 r. średnie ceny owoców i ich przetworów w Polsce były niższe o 2,3% niż w analogicznym okresie 2004 roku (wykres 1), przy średnim wzroście cen żywności o 4,3%. Owoce pochodzące ze strefy umiarkowanej potaniały o 8,6%, a przetwory owocowe — o 2,4%. Owoce jagodowe potaniały o 25,5%, gruszki o 12,8%, owoce pestkowe o 6,4%, a jabłka o 1,7%. Wyższe o 4,5% były średnie ceny owoców południowych, głównie z powodu znacznie droższych niż w 1. połowie 2004 r. bananów (o 41,1%) oraz orzechów (o 10,3%). O 32,9% potaniały natomiast owoce południowe zaliczane do grupy pozostałych (m. in. kiwi, figi, ananasy, melony, arbuzy, mango), a o 9,1% — cytrusy.

Pomiędzy styczniem i październikiem 2005 r. średnie ceny detaliczne owoców i ich przetworów były jednak u nas nieznacznie wyższe niż w tym samym okresie roku poprzedniego (wzrost o 1,6%), przy wzroście cen żywności o 2,7% i wskaźniku inflacji 2,4%. Potaniały pozostałe owoce południowe (o 26,9%), jagodowe (o 16,7%) i cytrusowe (o 7,9%) oraz jabłka (o 1,2%). Podrożały natomiast śliwki (o 59,6%), banany (o 40,7%), gruszki (o 16,8%), orzechy (o 11,9%) oraz pozostałe owoce pestkowe (o 5,4%).

W pierwszych ośmiu miesiącach 2005 r. ceny detaliczne owoców w Polsce były — podobnie jak w latach poprzednich — niższe niż w większości krajów rozszerzonej Wspólnoty. Na przykład, średnie ceny detaliczne jabłek w Polsce stanowiły tylko 36% cen osiąganych w Niemczech (wykres 2). Gruszki były w naszym kraju o 33% tańsze niż w Niemczech, banany o 4%, a truskawki o 38%. Jedynie pomarańcze były w Polsce droższe, o 8% niż u naszych zachodnich sąsiadów. W porównaniu z analogicznym okresem 2004 roku zmniejszyły się jednak różnice pomiędzy cenami polskimi i niemieckimi (tab. 1).

Wykres 1. Dynamika zmian cen detalicznych owoców w Polsce w latach 2003–2005*

* grudzień roku poprzedniego = 100%

Wykres 2. Ceny detaliczne wybranych owoców w Polsce
jako % cen tych produktów w Niemczech

Tabela 1. Ceny detaliczne owoców w Polsce i w Niemczech
* średnia cena jabłek odmian 'Jonagold', 'Cortland', 'Golden Delicious', 'Ligol', 'Spartan', 'Antonówka', 'James Grive'
** średnia cena jabłek odmiany 'Jonagold'
*** brak produktu lub brak danych
Źródło: dla Polski — obliczenia własne na podstawie danych GUS; dla Niemiec — na podstawie „Fruit and Vegetable Markets”

Warzywa

W 1. półroczu 2005 r. średnia cena warzyw świeżych, chłodzonych oraz mrożonych spadła w porównaniu z danymi z 1. połowy 2004 r. o 3,9% (wykres 3), a przetworów warzywnych — wzrosła o 3,1%, przy wzroście cen żywności ogółem o 4,3%. Wśród warzyw świeżych podrożały jednak pomidory (o 8,7%) oraz sałaty (o 8,4%). Nie zmieniły się ceny kalafiorów i brokułów. Pozostałe warzywa były tańsze. Obniżka cen w największym stopniu dotyczyła cebuli (o 22,7%), marchwi (o 19,1%) oraz kapusty (o 15%).

Podobnie jak w przypadku owoców, analiza cen detalicznych pomiędzy styczniem a październikiem 2005 r. wykazuje jednak ich wzrost, w porównaniu z danymi z analogicznego okresu 2004 roku, o 0,5% (wykres 3). Najbardziej podrożały pomidory (o 10,3%), kapusta (o 9,1%), kalafiory oraz brokuły (o 7,7%). Niższe w omawianym okresie były ceny cebuli (o 16,9%), marchwi (o 16,5%) oraz ogórków (o 9,4%).

Warzywa są w Polsce tańsze niż w większości krajów UE. Pomiędzy styczniem a sierpniem 2005 r. średnie ceny detaliczne kapusty białej w Polsce stanowiły 28% cen tego warzywa w Niemczech, ceny marchwi — 55%, cebuli — 47%, a pomidorów 81% (wykres 4). Ceny kalafiorów były jednak u nas nieznacznie wyższe niż w Niemczech. Trzeba natomiast zaznaczyć, że w stosunku do danych z analogicznego okresu 2004 r., zmniejszyły się różnice pomiędzy cenami detalicznymi kalafiorów, kapusty, marchwi oraz cebuli notowanymi na rynku polskim i niemieckim (tab. 2).

Wykres 3. Dynamika zmian cen detalicznych warzyw w Polsce w latach 2003–2005*

* grudzień roku poprzedniego = 100%

Wykres 4. Ceny detaliczne wybranych warzyw w Polsce
jako % cen tych produktów w Niemczech

Tabela 2. Ceny detaliczne warzyw w Polsce i w Niemczech
Źródło: dla Polski — obliczenia własne na podstawie danych GUS; dla Niemiec — na podstawie „Fruit and Vegetable Markets”

Related Posts

None found

Poprzedni artykułANTURIUM PO HOLENDERSKU (CZ. II)
Następny artykułWokół akcyzy na mazut dla ogrodników

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.