Debiut uzbeckich moreli na Ukrainie

fot. P. Grel
W czerwcu bieżącego roku uzbeckie świeże morele po raz pierwszy pojawiły się w prawie wszystkich sieciach handlowych Ukrainy. Czy zatem uzbecka produkcja stała się konkurencją dla owoców z Turcji  i Hiszpanii oraz rodzimych moreli ukraińskich?
Sytuacja taka dotyczy tylko dużych miast Ukrainy. Tak handlowcy, jak i audytorzy branży mieli sporo krytycznych uwag do jakości importowanych z Uzbekistanu owoców. Także ich zewnętrzny wygląd odbiegał od tego, do czego przyzwyczaiły konsumentów owoce tureckie czy hiszpańskie. Niedostatki miały też opakowania.
 
Tym niemniej uzbeckie owoce sprzedawano z 2,2-2,3 USD/kg, podczas gdy tureckie i hiszpańskie kosztowały około 1,5 USD/kg (niektóre partie 1,8 USD/kg). Na bazarach ich cena była niższa, oscylowała około 1,3 USD/kg.
 
Wysoką cenę uzbeckich moreli analitycy przypisują nostalgicznym wspomnieniom starszych konsumentów pamiętających je z czasów ZSRR jako synonim wybornego smaku i jakości. Nie mające takich wspomnień sieci były importem uzbeckim rozczarowane.
 
Za: Eastfruit

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPolsko-chińskie rozmowy o rolnictwie
Następny artykułFytoftoroza niszczy plantacje ziemniaków w Mołdawii

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.