Eksport hiszpańskich pomidorów od września 2013 do końca lipca 2014 roku to 957,4 tys. ton, o wartości 949,4 mln euro. Dokładnie 99,97% łącznych dostaw skierowano na rynki europejskie, w tym 94,1% do pozostałych państw UE 28.
Największym odbiorcą hiszpańskich pomidorów były, jak co sezon, Niemcy z wynikiem 200,1 tys. ton (z ponad 20,9% udziałem w łącznym ich hiszpańskim eksporcie). Drugim pod względem wolumenu importu państwem była Francja z wynikiem 141,6 tys. ton (14,8% udział). Kolejnymi były: Wielka Brytania – 137,8 tys. ton, Holandia – 125,4 tys. ton oraz Polska – 59,3 tys. ton i Włochy – 52,5 tys. ton. Wielkość dostaw na rynek rosyjski, który wówczas jeszcze dopuszczał import z państw unijnych, wyniósł w omawianym okresie 38,7 tys. ton hiszpańskich pomidorów.
Źródło: FAMMU/FAPA