O koncentratach soków w Łodzi

23-24 maja w Łodzi zorganizowano XXI Międzynarodowe Seminarium Krajowej Unii Producentów Soków. Jednym z głównych – z punktu widzenia naszych Czytelników – tematów były kwestie produkcji i handlu koncentratem soku jabłkowego. Tradycyjnie przedstawienie tego zagadnienia organizatorzy powierzyli dr hab. Bożenie Noseckiej z IERiGŻ PIB.

W strukturze produkcji przetworów owocowych i warzywnych w Polsce soki zagęszczone zajmują pozycję najwyższą pod względem wartości (23% całości), natomiast pod względem ilościowym ustępują innym kategoriom produktów. Z szacunkowych danych za rok ubiegły stanowiły one 12% podczas gdy mrożonki warzywne 32%, mrożonki owocowe 17%, a konserwy i marynaty warzywne 14%. Na uwagę zasługuje przy tym, że wolumen produkcji soków zagęszczonych w latach 2002-2016 utrzymywał się na poziomie 17%, a więc tak kategoria produktów zanotowała 5-procentowy spadek.

W sezonach 2012/13-2016/17 polska produkcja zagęszczonego soku jabłkowego (ZSJ) oscylowała wokół 269 tys. ton (o 53% więcej, niż w poprzednich 5 sezonach), zaś soku z owoców kolorowych – 42 tys. ton (+25%). Tylko w sezonie 2017/18 produkcja ZSJ spadła do 140 tys. ton (spadek o ok. 50% w stosunku do średniej z wielolecia). Koncentratu z owoców kolorowych wytworzono mniej o 40% (29,5 tys. t). Eksport zmniejszył się w podobnej skali.

Zmniejszenie się podaży owoców dla przemysłu spowodowało podwyżki cen tego surowca oraz samego produktu. W kończącym się sezonie handlu koncentratem wyprodukowanym z tych jabłek średnie ceny eksportowe wynoszą 1,25 €/kg (+28% w porównaniu do poprzedniego sezonu, a 10% w porównaniu do cen wielolecia 2012/13-2016/17). Dalsze wzrosty wyhamował napływ tańszego od produkowanego w Europie ZSJ z Chin  – 1,03 €/kg (za 3 kwartały 2017/18). O ile w trzech kwartałach sezonu 2016-17 jego import do Polski był niewielki – 0,1 tys. t (po 1,21 €/kg), to w tym samym czasie rok później trafiło do nas 12,9 tys. ton chińskiego ZSJ. Jego produkcja w Chinach została uruchomiona bardzo szybko, gdy tylko oszacowano europejskie straty z powodu kwietniowej zimy (por. wykres). Potwierdziły się więc prognozy formułowane na ubiegłorocznym Seminarium KUPS w Wiśle przestrzegające przed windowaniem cen krajowego surowca i koncentratu, by nie zachęcać chińskiego przetwórstwa do szybkiego odmrożenia jego zdolności produkcyjnych.

W całym sezonie 2017/18 import ZSJ do Polski jest szacowany na 80 tys. ton (+47% rdr). Dwie trzecie z tej ilości sprowadzono z Ukrainy i Mołdawii, z Chin (najtańszy) pochodziło 15%.  W tym samym czasie import koncentratu wiśniowego wyniósł około 3 tys. ton (w poprzednim sezonie – 0,3 tys. ton).

Dla rynku ZSJ w Polsce w najbliższych latach – poza rozwojem krajowej produkcji jabłek – będzie zwiększająca się produkcja na Ukrainie oraz w innych państwach o tańszej niż u nas sile roboczej (np. Mołdawia).

Do tematyki łódzkiego Seminarium będziemy wracali na naszych portalach oraz w periodykach Plantpressu.
 

Wykres – za B. Bosecka, IERiGŻ PIB

 

Tekst i fot. P. Grel

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPomidorowa majówka w Blizanówku
Następny artykułWIR popiera protestujących rolników

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.