Rozszerzenie Pomocy Żywnościowej

Pomoc żywnościowa dla osób, które zostały objęte kwarantanną będzie dostarczana do nich bezpośrednio.

Żywność nie jest źródłem koronawirusa

Obecnie nie ma dowodów na to, że żywność jest prawdopodobnym źródłem lub drogą przenoszenia koronawirusa – informuje Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA), który monitoruje sytuację dotyczącą pandemii COVID-19.

Apel ministra rolnictwa

Każdy z nas jest odpowiedzialny za ograniczenie możliwości rozprzestrzeniania się koronawirusa, dotyczy to także rolników.

Senat zajmie się ustawą cukrową

Stowarzyszenie KUPS i pozostałe najważniejsze organizacje reprezentujące sadownictwo oraz przetwórstwo owoców i warzyw apelują do senatorów o przegłosowanie poprawki zakładającej całkowite wyłączenie z opłaty cukrowej nektarów oraz napojów z wysoką zawartością naturalnego soku i przecieru z owoców i warzyw.

Jakość handlowa przetworów owocowych i orzechów

W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów owocowych i orzechów. Produktami priorytetowymi były dżemy, konfitury, powidła, marmolady, suszone i kandyzowane owoce, orzechy i bakalie. Kontrolą objęto 61 podmiotów.

Rośnie zapotrzebowanie na egipski czosnek

Świat broni się przed koronawirusem, a handel owocami i warzywami zwalnia. Powstałą sytuację wykorzystuje Egipt, który ma szansę zaspokoić rosnące zapotrzebowanie na czosnek zarówno w Europie, jak i na Bliskim Wschodzie.

Koronawirus a chińska strategia dla rynku żywności

Rozprzestrzenianie się koronawirusa na całym świecie zwiększa ryzyko zakłóceń globalnego systemu handlu żywnością. Zaburzenia w transporcie i przemieszczaniu się ludności doprowadzić mogą do ograniczeń związanych z logistyką żywności.

Kontrole warzyw i owoców w sieciach handlowych

1256 partii warzyw i owoców w 98 supermarketach wzięła pod lupę w lutym Inspekcja Handlowa w ramach dodatkowych czynności kontrolnych zleconych przez Prezesa UOKiK Tomasza Chróstnego. Kontrolerzy Inspekcji Handlowej zakwestionowali 10 proc. produktów ze względu na brak informacji o kraju pochodzenia lub nieprawidłowe wskazanie Polski jako kraju pochodzenia. Największy odsetek takich nieprawidłowości był w sieciach: Delikatesy Centrum (36,1%), Intermarche (15,6%) oraz Stokrotka (13,9%).

Zapobiec suszy – działania w woj. łódzkim

Warunki klimatyczne i środowiskowe sprawiają, że w Polsce centralnej w czasie długotrwałych okresów bez opadów susza rozwija się bardzo intensywnie. Województwo łódzkie to obszar pod względem hydrologicznym wyjątkowy – na dwie niemal równe części przecina je dział wodny rozdzielający dorzecza Wisły i Odry. Aż 59% terenów województwa łódzkiego jest bardzo i ekstremalnie zagrożonych suszą rolniczą. Aż jedna trzecia województwa wykazuje niską dostępność zasobów wód powierzchniowych. W tej sytuacji wykorzystanie zasobów wód podziemnych przekracza średnią krajową o blisko 30%.

Jakość handlowa soków i nektarów

W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej soków i nektarów. Objęto nią 46 podmiotów.