Światowy Indeks Bezpieczeństwa Żywności

DuPont wzywa do używania powszechnych wskaźników określających dostęp do żywności i bezpieczeństwo żywienia.

Na Ukrainie „potop”

Rekordowo wcześnie rozpoczął się na Ukrainie sezon dyniowatych. Pierwsze rodzimego pochodzenia arbuzy i melony pojawiły się na rynkach hurtowych Kijowa w połowie czerwca, podczas gdy zwykle następuje to o miesiąc później.

Kolejne przejęcie

Spółka Bayer CropScience ogłosiła , że podpisała umowę zakupu firmy AgraQuest, Inc. za cenę nabycia wynoszącą 425 milionów dolarów (około 340 milionów euro).

Gradobicia: pomoc ARiMR dla poszkodowanych rolników

By pomóc rolnikom poszkodowanym przez ostatnie gradobicia, wichury itd., ARiMR ogłosi niebawem termin naboru wniosków o przyznanie pomocy z działania "Przywracanie potencjału produkcji rolnej zniszczonego w wyniku wystąpienia klęsk żywiołowych oraz wprowadzenie odpowiednich działań zapobiegawczych", należącego do PROW na lata 2007 -2013.

Niemieccy naukowcy ostrzegają

„Sueddeutsche Zeitung” w wydaniu weekendowym pisze, że naukowcy znajdują coraz więcej dowodów, iż glifosat jest bardziej niebezpieczny, niż przyznają to producenci.
 

Kryzys zmienił menu i nawyki żywieniowe

Kryzys w istotny sposób zmienił menu Włochów - wynika z raportu związku rolników. Kłopoty finansowe i powszechne przekonanie o potrzebie oszczędzania sprawiły, że mieszkańcy Włoch jedzą coraz więcej makaronu i domowej pizzy, a mniej mięsa. 
 

Polska liderem rynku mrożonek w Rosji

Na nasz kraj przypada około 70% importowanego przez Rosję towaru. Daleko za Polska są Węgry, Belgia i Holandia.

Energia odnawialna w każdym domu

Po 1 stycznia 2015 r. wszystkie nowe i remontowane budynki będą musiały mieć kolektor słoneczny, wiatrak, pompę cieplną lub fotoogniwo. Bez zaplanowania tych urządzeń w projekcie nie będzie można uzyskać zgody na budowę domu lu pozwolenia na użytkowanie wyremontowanego budynku.

Uprawa perzu? – a dlaczego nie?!

Chodzi o perz energetyczny, który hoduje się (jest odmiana uprawna ‘Bamar’) w Instytucie Hodowli Roślin w Bartążku k. Olsztyna).

Sąsiedzi piją mniej soków

W ubiegłym roku Ukraińcy skonsumowali 520 mln litrów soków i nektarów owocowych. To o 99 mln litrów (16%) mniej, niż rok wcześniej. Takie są szacunki przedstawione przez Tetra Pack Ukraina.