Ponad 100 mln USD strat

Na tyle szacują swoje straty producenci wczesnych warzyw na Ukrainie. Powodem są tegoroczne niskie ceny tych produktów. Jak podaje związek Ukraiński Klub Agrarnego Biznesu (UKAB) produkcja nowalijek łącznie z warzywami szklarniowymi wynosi około 300 tys. ton, a jej wartość jest szacowana na 400 mln dolarów.
Według Igora Strieliuka – eksperta rynku warzyw UKAB w sezonie 2011 ceny warzyw tak zwanego „zestawu barszczowego” (ziemniaki, kapusta, marchew, buraki ćwikłowe) wiosną wynosiły średnio 12-14 hrywien (UAH). Kiedy pojawiły się nowalijki – młode ziemniaki, kapusta, marchewka w cenach 12-14 UAH nabywca detaliczny nie poczuł specjalnej różnicy. Ale w bieżącym sezonie ceny tego asortymentu są niższe i wiosną już się nie podniosą – zbyt wielkie są zapasy, a popyt słabnie. Teraz „zestaw barszczowy” osiąga ceny 0,8-1,5 UAH podczas gdy nowalijki – 10-14 UAH. Jasne więc, że nabywca nie będzie sięgał po znacząco droższe warzywa wczesne tak często, jak w sezonie poprzednim, kiedy różnica pomiędzy tymi dwoma kategoriami produktów była nieznaczna.
 
Aleksandr Bielenkij, Kijów 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCeny mrożonych truskawek nadal będą wysokie
Następny artykułNowe zasady przyznawania

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.