Na tyle szacują swoje straty producenci wczesnych warzyw na Ukrainie. Powodem są tegoroczne niskie ceny tych produktów. Jak podaje związek Ukraiński Klub Agrarnego Biznesu (UKAB) produkcja nowalijek łącznie z warzywami szklarniowymi wynosi około 300 tys. ton, a jej wartość jest szacowana na 400 mln dolarów.
Według Igora Strieliuka – eksperta rynku warzyw UKAB w sezonie 2011 ceny warzyw tak zwanego „zestawu barszczowego” (ziemniaki, kapusta, marchew, buraki ćwikłowe) wiosną wynosiły średnio 12-14 hrywien (UAH). Kiedy pojawiły się nowalijki – młode ziemniaki, kapusta, marchewka w cenach 12-14 UAH nabywca detaliczny nie poczuł specjalnej różnicy. Ale w bieżącym sezonie ceny tego asortymentu są niższe i wiosną już się nie podniosą – zbyt wielkie są zapasy, a popyt słabnie. Teraz „zestaw barszczowy” osiąga ceny 0,8-1,5 UAH podczas gdy nowalijki – 10-14 UAH. Jasne więc, że nabywca nie będzie sięgał po znacząco droższe warzywa wczesne tak często, jak w sezonie poprzednim, kiedy różnica pomiędzy tymi dwoma kategoriami produktów była nieznaczna.
Aleksandr Bielenkij, Kijów