Ukraina zwiększa eksport warzyw z „zestawu barszczowego”

Fot.. A. Wilczyńska
Przez pierwsze pięć miesięcy sezonu (czerwiec - październik 2018) eksport "zestawu barszczowego" z Ukrainy wzrósł 2,1 razy - informują eksperci EastFruit. Zestaw barszczowy obejmuje: buraki, marchew, cebulę, kapustę i ziemniaki. Łącznie w pierwszych pięciu miesiącach sezonu 2018/19 wyeksportowano 26,3 tys. ton tych produktów w porównaniu do 12,3 tys. ton w analogicznym okresie poprzedniego sezonu.

Główną przyczyną wzrostu eksportu warzyw z zestawu barszczu była letnia susza w większości krajów UE, co doprowadziło do spadku produkcji warzyw w tych krajach i do ich wysokich cen. W październiku ceny tych warzyw i ziemniaków w krajach UE nadal rosły dynamicznie, co przyczyniło się do wzrostu ich importu.

Najbardziej w tym okresie wzrósł eksport cebuli – aż 7,7 razy z 1,7 do 13,0 tysięcy ton. Jednocześnie należy zauważyć, że import cebuli również rośnie, w październiku przywóz cebuli na Ukrainę poważnie przekroczył eksport. Ukraina kupuje jednak tanią cebulę w krajach Azji Środkowej i eksportuje swoją własną po stosunkowo wysokiej cenie.

Również dość gwałtownie, bo trzykrotnie, wzrósł eksport kapusty białej. Eksport marchwi i buraków zwiększył się o 45%, a eksport ziemniaków wzrósł o 15%.
 
Źródło: Fruit-inform
 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMołdawia wprowadza nowy system etykietowania i sortowania owoców i warzyw
Następny artykułKRiR pyta o wyczerpany limit pomocy de minimis

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.