Produkcja i handel orzechami włoskimi w Rumunii

Po wczorajszej informacji na temat orzechów chilijskich – dzisiaj coś z obszaru nam bliższego. Rumunia jest po Francji drugim europejskim producentem orzechów włoskich. W ostatnich latach obserwowany jest raczej stabilny stan liczby drzew jak i zbiorów. Powiększaniu się areału i wielkości produkcji sprzyjają ostatnio fundusze unijne docierające do rumuńskich plantatorów.
W latach 2011-2016 w Rumunii rosło około 1,8 mln drzew orzechów włoskich – raczej w niewielkich nasadzeniach, u drobnych rolników. Niewielki spadek ich liczby odnotowano w ubiegłym roku (do 1,76 mln szt.), ale szacunki na rok bieżący mówią o odbudowaniu stanu średniego z lat tej dekady. Powstawanie większych plantacji zaczęło się wraz z napływem funduszy unijnych. Produkcja orzechów wynosi w Rumunii ponad 30 tysięcy ton – w roku ubiegłym było to 32, 426 tys. ton, w roku bieżącym spodziewanych jest 33 tys. ton. Na rumuński rynek trafia rocznie od 5 do 8 tys. ton orzechów włoskich z importu – z Ukrainy, Węgier, Włoch i USA. Eksport Rumunii ma podobną wielkość.
za: usda.gov
pg 

Related Posts

None found

Poprzedni artykuł„CETA to śmiertelne zagrożenie dla polskiego rolnictwa”
Następny artykułSpotkanie sadowników z przedstawicielami gmin i przetwórcami

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.