Piotr Stański – prowadzi jedyny w Warszawie specjalistyczny sklep pszczelarski "Sklep z miodem", wraz z babcią i dziadkiem prowadzi pasiekę wędrowną. Opowiada dziennikarce PAP, jak rozpoznać dobry miód.
PAP Life: – Czym różnią się miody?
Piotr Stański: – Przede wszystkim miody powstają w różnych terminach. Wszystko zależy od czasu kwitnienia. Pierwszy pojawia się miód rzepakowy. Później jest miód z mniszka, akacjowy, lipowy, gryczany, a na samym końcu jesienny – wrzosowy.
PAP Life: – Czy miody różnią się między sobą właściwościami?
P.S.: – Miód rzepakowy na przykład nie zawiera sacharozy. Dlatego polecany jest dla diabetyków. Z kolei ten z mniszka jest dobry przy chorobach wątroby. Akacjowy, czyli najsłodszy i bardzo delikatny jest świetny dla żołądka. Dla panów poleca się wrzosowy, nazywany „męskim miodem”, bo reguluje prostatę.
PAP Life: – Niektórzy decydują się na posiadanie własnych uli. Czy taka miejska pasieka to dobry pomysł?
P.S.: – Takie inicjatywy mają duży sens. Jeden z warszawskich hoteli ma własne 4 ule. Pszczoły latają głównie po Łazienkach, a ceny takiego miodu wynoszą ponad 100 złotych. Trzeba jednak pamiętać, że w miastach trzymanie pszczół może być dość niebezpieczne ze względu na ryzyko użądleń. Pszczoła chce mieć święty spokój, a o ten spokój ciężko jest w dużych skupiskach ludzi.
PAP Life: – A jak w sklepie rozpoznać dobry miód?
P.S.: – Trzeba patrzeć na etykiety. W sprzedaży są zarówno polskie miody, jak i te z domieszką europejskich lub mieszane z pozaeuropejskimi. Niektóre firmy jasno piszą, że oferowany miód jest chiński. Wiele jednak podaje ogólną informację o zawartości miodu spoza Unii Europejskiej.
PAP Life: – Czy zatem po cenie można poznać dobry miód?
P.S.: – Dużo droższy miód nie musi być lepszy. Najlepiej kupować od sprawdzonych producentów albo bezpośrednio w pasiekach lub w wyspecjalizowanych sklepach. Wtedy o miodzie możemy dowiedzieć się wszystkiego – z którego regionu pochodzi, czy pszczoły są leczone i jak wygląda środowisko, którym pracują – obsługa może nam powiedzieć wszystko. W supermarketach miody są z reguły gorszej jakości. Nie mogą przecież sprzedawać drogiego produktu, więc odbija się to na jakości.
PAP Life: – A ile powinien kosztować dobry miód?
P.S.: – W sklepie litrowy słoik dobrego miodu akacjowego lub wielokwiatowego powinien kosztować około 40 zł. U pszczelarza miód będzie na pewno dużo tańszy.
PAP Life: – Jak długo można przechowywać miód?
P.S.: – Spożyć się go powinno w przeciągu 3 lat od momentu rozlania, niezależnie czy słoik został otwarty. Ważne, aby przechowywany był w temperaturze pokojowej, czyli od 18 do 21 stopni.
PAP Life: – Czy to znaczy, że miód się nie psuje?
P.S.: – Miód może sfermentować. Jeśli został za wcześnie zabrany z ula, może się szybko popsuć. Taki sfermentowany miód można poznać po zapachu. Warto również zwrócić uwagę na to, jak miód krystalizuje. Jeśli był zbyt szybko podebrany z ula, to będzie krystalizował od góry, a powinien od dołu. Widać wtedy, że miód ma wadę.
PAP Life: – Są jeszcze jakieś zalecenia co do obchodzenia się z miodem?
P.S.: – Nie powinniśmy wybierać miodu metalowymi łyżkami, zwłaszcza tymi ocynkowanymi. Tego typu sztućce pozostawiają bowiem metaliczne wartości. Przez nie miód traci swoje właściwości. Miód najlepiej nakładać drewnianymi sztućcami.