Rolnictwo ekologiczne w odwrocie?

Ubywa wytwórców ekożywności, kurczy się też powierzchnia upraw potrzebnych do jej produkcji - pisze "Dziennik Gazeta Prawna".

Na koniec 2015 roku w produkcji żywności ekologicznej specjalizowało się 23 tys. podmiotów. To o 2,4 tys. mniej niż przed rokiem.

Powierzchnia upraw ekologicznych w ciągu ostatniego roku zmniejszyła się aż o 77 tys. ha, do łącznie 580,7 tys. ha – wynika z najnowszych danych Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

– To konsekwencja zmian w unijnych dopłatach do rolnictwa ekologicznego – mówi Mieczysław Babalski, prezes Kujawsko-Pomorskiego Stowarzyszenia Producentów Ekologicznych EKOŁAN. Jego zdaniem nie wystarczy już, aby gospodarstwo prowadziło uprawę ekologiczną. – Musi być nastawione na ekoprodukcję, co wymaga większego zaangażowania oraz pieniędzy – dodaje.

W Polsce z każdym rokiem rośnie popyt na zdrową żywność. Szacuje się, że w 2015 roku wydatki rodaków na ten cel sięgnęły już 800 mln zł. Według prognoz ekspertów, w ciągu dwóch lat mają zwiększyć się o 1 mld zł.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułProgram rozwoju głównych rynków rolnych w Polsce na lata 2016-2020
Następny artykułARiMR zakończyła wypłatę dopłat bezpośrednich

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.