Tylko 4% gospodarstw produkuje żywność ekologiczną

Żywność zwaną ekologiczną produkuje tylko 4% polskich gospodarstw. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zainaugurowało nową kampanię promocyjno-informacyjną, mającą przekonywać Polaków do tak wytwarzanych produktów. Jej celem jest promocja znaku certyfikowanej żywości - „Euro-liścia".
W roku 2003 metodami ekologicznymi pracowało w Polsce 2286 gospodarstw, a w 2011 ich liczba wzrosła do 23.449 (wzrost o 90%). Aareał pod uprawami ekologicznymi wzrósł z 61236 hektarów do 605520 hektarów, ale to nadal tylko 4% ze wszystkich gospodarstw w naszym kraju. Ponadto, według najnowszych badań TNS OBOP z września tego roku, na które powołuje się ministerstwo, tylko 5% Polaków kupuje produkty ekologiczne, zaś samo logo rolnictwa ekologicznego jest znane jedynie 11% społeczeństwa. Kampania „Żywność ekologiczna gwarancją dobrego smaku” będzie miała emisję medialną od 8 października do 15 grudnia tego roku
 
Za: portalspozywczy.pl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPrzedłużenie moratorium na sprzedaż gruntów rolnych
Następny artykułPolacy szukają tańszej żywności

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.