W eksporcie KSJ Turcja wyprzedziła Ukrainę

fot. P. Grel
Przez ostatnie pięć lat te dwa wymienione wyżej państwa realizowały całkowicie odmienne scenariusze w międzynarodowym handlu koncentratem soku jabłkowego (KSJ). W rezultacie czego Ukraina spadła z trzeciej pozycji wśród światowych liderów w handlu tym produktem, zaś Turcja umocniła się na zabranym Ukrainie miejscu na podium.
W 2013 roku Ukraina wyprodukowała ponad 200 tys. ton KSJ i wyeksportowała 111 tys. ton za 215 mln USD. W tym czasie Turcja podchodziła z produkcją swojego koncentratu pod 100 tys. ton i nadal nie przekracza tego poziomu. Ale aktywizuje eksport – w pięć lat wzrósł on o 74%, podczas gdy ukraiński spadł o 24%.
 
W roku 2016 Turcy dogonili, a w rok później przegonili Ukraińców w eksporcie KSJ. Różnica na korzyść Turcji nie jest wielka – około 5 tys. ton, ale wychodzi na to, że turecki koncentrat osiągał średnio lepszą cenę (ok. 1242 $/t) niż ukraiński (1126 $/t).

Za: east-fruit.com
 
PG

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRosja: mocno zdrożała cebula
Następny artykułMaliszewski: powróćmy do rekompensat za karczowanie sadów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.