Więcej brzoskwiń i nektarynek we Włoszech

fot. P. Grel
Jak poinformowało CSO, w bieżącym roku spodziewane zbiory brzoskwiń przeznaczonych do konsumpcji we Włoszech to około 579,0 tys. ton, czyli o 4% więcej niż w roku 2014. Wolumen zbiorów brzoskwiń przemysłowych to około 74,0 tys. ton – czyli o 1% więcej niż rok temu, a nektarynek około 760,0 tys. ton – o 1% mniej. 
Największym regionem produkcyjnym dla brzoskwiń i nektarynek jest południe Włoch – prawdopodobne zbiory z tego regionu to w bieżącym roku około 370,0 tys. ton brzoskwiń konsumpcyjnych – o 13% więcej niż przed rokiem oraz około 240,0 tys. ton nektarynek – o 9% więcej. Pozostałe ilości to około 54,0 tys. ton brzoskwiń przemysłowych. Mniejsze za to będą tegoroczne zbiory na północy kraju – w przypadku zbiorów brzoskwiń o około 8%, a nektarynek o około 9%.
Corocznie Włosi eksportują około 300,0 tys. ton zarówno brzoskwiń jak i nektarynek razem – w minionym roku było to dokładnie 260,0 tys. ton. Jednak w ostatnich pięciu latach obserwowany jest trend spadkowy w eksporcie tych owoców. Przede wszystkim włoskie owoce trafiają na pozostałe rynki unijne – w minionym roku około 91% łącznej wysyłki zakupiły kraje UE. Największym importerem pozostają Niemcy z około 40% udziałem.
Źródło: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBelgijski eksport owoców i warzyw
Następny artykuł10. Konwent Winiarzy Polskich

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.