10. Konwent Winiarzy Polskich

Wino w skrzynkach
fot. P. Grel
67 winnic z całego kraju zgłosiło 90 win do oceny podczas 10. Konwentu Winiarzy Polskich; tegoroczna edycja odbędzie się w ostatni weekend sierpnia w Jaśle (Podkarpackie). Wina będzie oceniał międzynarodowy zespół specjalistów w branży winiarskiej. 
 
„Konwent ma przynajmniej dwa cele. Z jednej strony jest forum wymiany doświadczeń i miejscem spotkań polskich właścicieli winnic, a z drugiej okazją do ich zinwentaryzowania” – powiedziała PAP prezes Fundacji na Rzecz Rozwoju i Promocji Winiarstwa „Galicja Vitis” Ewa Wawro.
 
Do Jasła przyjadą zarówno winiarze-amatorzy, produkujący na potrzeby rodziny i przyjaciół; średni plantatorzy, których produkcję wina wchłania lokalny rynek i turyści oraz właściciele dużych plantacji chcących ze swoją ofertą wejść na międzynarodowe rynki enoturystyczne. W trakcie konwentu zaplanowano seminaria, które zajmą się m.in. opłacalnością produkcji winiarskiej w naszym kraju oraz uprawą niektórych odmian win.
 
Według Wawro, konwent jest „największym tego typu przedsięwzięciem winiarskim w Polsce”. Co roku odbywa się w innym regionie. Na Podkarpaciu winiarze będą gościć po raz trzeci; kilka lat temu konwenty odbył się w Jaśle, a potem w Łańcucie.
 
„Tegoroczna edycja przerosła nasze oczekiwania. Ze względów logistycznych, a także doświadczeń lat wcześniejszych, nie mogliśmy przyjąć wszystkich zgłoszeń; o udziale decydowała ich kolejność. W imprezie weźmie udział blisko 150 osób, reprezentujących 67 polskich winnic oraz zainteresowanych polskim rynkiem winiarskim firm branżowych” – zauważyła Wawro.
 
Organizatorem tegorocznej edycji jest fundacja „Galicja Vitis”, a partnerami są Stowarzyszenia Winiarzy Podkarpacia oraz samorząd Jasła.
 
Organizacje skupiające zainteresowanych uprawą winorośli szacują, że w Polsce jest ponad 500 winiarzy.
 
Na Podkarpaciu jest ok. 150 winnic. Liczą od kilku arów do dwóch – trzech hektarów, przy czym przeważają winnice o powierzchni 20 – 40 arów. W regionie uprawia się winorośl na ok. 70 hektarach, m.in. w okolicach Jasła, Krosna, Strzyżowa i Rzeszowa.
 
Początki uprawy winorośli na obszarze dzisiejszego Podkarpacia sięgają X-XI wieku. O rozpowszechnieniu upraw winorośli w dawnych wiekach świadczą np. lokalne nazwy geograficzne, jak Winna Góra, Winnica czy Winne, szczególnie liczne na pogórzach karpackich.
 
Winiarstwo na tych terenach stopniowo zanikało w XVI i XVII stuleciu, w dużej mierze za sprawą konkurencji win węgierskich, które wówczas zaczęły być masowo przywożone do Polski. Uprawa winorośli powróciła na Podkarpacie w połowie lat 80. ubiegłego wieku; pierwsza winnica powstała w Jaśle.

(PAP)

Related Posts

None found

Poprzedni artykułWięcej brzoskwiń i nektarynek we Włoszech
Następny artykułPotatoeurope 2015

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.