Żywność może być coraz bardziej zainfekowana

Zakłady produkcyjne z branży spożywczej coraz częściej rezygnują z kontraktów z firmami zajmującymi się zwalczaniem szkodników. Te pozorne oszczędności, szybko mogą wywołać ogromne szkody dla jakości produktów żywnościowych – pisze portal newseria.
 „Jest teraz taki niebezpieczny trend, że starając się obniżyć koszty, na pierwszy ogień idą umowy właśnie z przedsiębiorstwami DDD [dezynsekcja, deratyzacja i dezynfekcja]. Wygrywają te, które nie są w stanie za cenę, podaną w kontrakcie, zagwarantować bezpieczeństwa żywności i ochrony obiektów przed szkodnikami” – ujawnia Adam Urbaniak, przedstawiciel chemicznego giganta BASF.
Jego zdaniem to pozorne oszczędności. Stwierdzenie jakichkolwiek zanieczyszczeń w żywności bywa pretekstem do nałożenia embarga na polskich producentów. „Jeśli żywność jest zainfekowana to firma DDD [dezynsekcja, deratyzacja i dezynfekcja] traci najmniej, zwykle tylko kontrakt. To są przede wszystkim straty dla producenta, bo jeśli coś zostanie wykryte, to automatycznie eksport jest wstrzymywany i to przełoży się na wielomilionowe kwoty – przestrzega w rozmowie z Agencją Informacyjną Newseria Adam Urbaniak.
Za: Gazetaprawna.pl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułCiekawe odmiany jabłoni w sadzie SGGW
Następny artykułWięcej pomidorów z Andaluzji

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.