Dlaczego jabłka Granny Smith są lepsze od innych?

Jabłka należą do najmniej kalorycznych z owoców i najbardziej bogatych w błonnik, zawierają również witaminy C, A i B oraz potas. Badania wykazały jednak, że właściwości odżywcze tych owoców zależą m.in. od ich rodzaju. Odmianą, która szczególnie przykuła uwagę badaczy była Granny Smith. Okrzyknięto ją wręcz najnowszym odkryciem dietetycznym.
Badacze z Washington State University wskazują, że codzienne spożywanie jabłek Granny Smith może okazać się pomocne w zachowaniu smukłej sylwetki. Te soczyste, chrupiące owoce powodują, że dłużej czujemy się syci i rzadziej podjadamy.
Odchudzające właściwości jabłek to zasługa błonnika i polifenoli, które w jelicie grubym ulegają fermentacji i stają się pożywką kultur bakterii wpływających na uczucie sytości. Naukowcy z Washington State University zdecydowali się pod tym kątem zbadać różne odmiany jabłek. Okazało się, że największy wpływ na wspomnianą florę bakteryjną mają właśnie zielone jabłka  Gran¬ny Smith.
Granny Smith to australijska odmiana jabłoni, wyselekcjonowana na farmie Marii-Ann Smith w okolicach Sydney w 1868, gdzie wyrosła jako przypadkowa siewka z wolnego zapylenia.  Owoce tej odmiany nadają się zarówno do gotowania i pieczenia, jak i do jedzenia na surowo. Polecane są do sałatek, ponieważ nie brązowieją tak szybko, jak inne odmiany jabłek. Są także od innych twardsze. Co ciekawe, jabłko Granny Smith było logo Apple Records, wytwórni muzycznej założonej przez członków The Beatles.
 
Za: 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPomogą przewoźnikom
Następny artykułGrzyby termooporne zatruwają przetwory z truskawek

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.