Festiwal jabłka 2014

27 września na Krakowskim Przedmieściu w Warszawie królowało jabłko. Organizatorzy (Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw przy współpracy z Międzynarodowymi Targami Poznańskimi) zadbali o unikalną atmosferę Festiwalu. Co – oprócz słonecznej pogody – motywowało do odwiedzenia imprezy. A przybyły tłumy.

Owocami i sokami częstowano na 28 stoiskach grup producentów owoców. Można było spróbować najróżniejszych odmian. Opowiadał o nich i zachęcał do degustacji prof. dr hab. Kazimierz Tomala, kierownik Katedry Sadownictwa SGGW. Nikt nie przechodził obojętnie. A profesor opowiadał o ‘Gali’, ‘Mutsu’, ‘Fantazji’, ‘Sawie’ i wielu innych odmianach oraz pytał… niektórych odwiedzających „Co Pan/Pani wie o jabłku…”?, „Ile Pan/Pani spożywa jabłek…”?. Odwiedzających interesowały nowe odmiany, ale i pytali o te „stare” np. ‘Antonówkę’.

W powietrzu unosił się zapach duszonych i pieczonych jabłek, placków z jabłkami. Na oczach przechodniów dusili jabłka i piekli ciastka piekarze. Pomagali im mali pomocnicy – dzieci odwiedzające z rodzicami, dziadkami Festiwal. Przyozdabiały ciastka musem, wyrabiały ciasto i degustowały. Ważnym punktem pokazów kulinarnych była prezentacja Karola Okrasy.

Na koniec festiwalu prof. Jerzy Bralczyk opowiadał o jabłku w kulturze. Całość prowadziła Katarzyna Cichopek.

Próbowali wszyscy…, a najlepszą odmianą wybrano ‘Fantazję’

Tekst i fot. K. Rosińska

Więcej zdjęć z Festiwalu w galerii.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułAgrimpex obchodził swoje święto
Następny artykułNawożenie drzew ziarnkowych po zbiorach

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.