Niższa akcyza na cydr i perry?

Resort finansów podjął działania zmierzające do wprowadzenia niższej stawki akcyzy na napoje fermentowane cydr i perry. Akcyza miałaby wynosić 97 złotych od 1 hektolitra (obecnie obwiązującą - 158 zł). Obowiązująca stawka akcyzy stanowi jedną z wielu przyczyn blokujących rozwój produkcji cydru i perry w naszym kraju.
Uruchomienie produkcji cydru i perry na większą skalę w Polsce dałoby szansę na nowy sposób zagospodarowania owoców przemysłowych, z których większość stanowią jabłka. To z kolei pozytywnie wpłynęłoby na cenę ich skupu. 

Korzyści z pojawienia się polskiego cydru i perry na półkach sklepowych odniósłby także budżet państwa. Dzięki uruchomieniu produkcji wspomnianych napojów pojawiłyby się dodatkowe wpływy z tytułu podatku akcyzowego.

 
Za: polskiesadownictwo.pl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułJabłka dla każdego dziecka
Następny artykułMgła, szadź i minus 10 stopni o poranku

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.