Sadownictwo

Sadownictwo w portalu Ogrodinfo.pl to źródło rzetelnych informacji dla Sadowników. Gorące newsy z branży oraz kompendium wiedzy w prowadzeniu i ochronie sadu.

Nowe odmiany – trudny wybór

Odmiana — jak podkreślała dyrektor Instytutu Sadownictwa i Kwiaciarstwa w Skierniewicach prof. Danuta Goszczyńska otwierając 4 kwietnia zorganizowaną tam konferencję pt. "Nowe odmiany drzew owocowych" — w 50% decyduje o powodzeniu uprawy. Ma wpływ na wiele rzeczy związanych z plonem, ochroną, a wreszcie zbytem owoców. W sprzedaży jest dużo nowych odmian, trudno jednak sadownikowi zdecydować, którą powinien wybrać. Ważny jest również dobór podkładki, jaką należy dopasować do warunków gospodarstwa.

Dlaczego boimy się ciąć wiśnie?

Postawione w tytule pytanie jest prowokacją. Wiadomo bowiem, że cięcie drzew wiśni w wyspecjalizowanych gospodarstwach sadowniczych jest powszechne — poprawia zdrowotność pędów i jakość owoców. Artykuł ten przypomina jednak o konieczności prowadzenia tego zabiegu głównie tym właścicielom sadów, często niewielkich, którzy wiśnie traktują jako dodatkowy, nieliczący się dział gospodarstwa. Nasadzeń takich jest u nas wciąż bardzo dużo i one właśnie dają gros produkcji owoców tego gatunku. Tymczasem, obserwując ostatnio starsze sady wiśniowe w Radomskiem, Kieleckiem i w okolicach Pudliszek, dochodzę do wniosku, że do właścicieli tych sadów nie trafiają zalecenia dotyczące właściwej agrotechniki. Jest spora grupa ludzi, uprawiających drzewa, często kilkunastoletnie, a nawet starsze, które nigdy nie były po posadzeniu cięte. Przypuszczam, że marna jest jakość owoców w takich sadach, ale wciąż ich właścicielom opłaca się je użytkować. W przyszłości jednak trudno będzie osiągać zyski z takiej produkcji. Nowe nasadzenia — drzewa prowadzone pod kątem mechanicznego zbioru — stanowią poważną konkurencją. Cięcia wiśni trzeba się więc nauczyć, a przynajmniej nabrać do niego przekonania.

Efektowna puenta

W maju, a więc pod koniec sezonu handlu jabłkami, okoliczności układały się dla polskich sadowników pomyślnie. Na jesieni mieliśmy nieprzyjemną niespodziankę w postaci rosyjskiego embarga i wynikającą stąd nerwową niepewność — tym większą, że czas mijał, a restrykcje nadal obowiązywały. Okazało się jednak, że eksport trwał nadal, ale za pośrednictwem m.in. państw nadbałtyckich. Jabłek deserowych było zaś w Polsce o tyle mniej, że nie tylko nie doszło do załamania rynku krajowego, ale utrzymywała się na nim dobra koniunktura. W maju, podobnie jak to było w innych korzystnych latach, odnotowaliśmy znaczny wzrost cen, przede wszystkim hurtowych. Sezon kończył się zatem efektowną puentą.

Zadbajmy o grusze

Gatunkiem, o którym najwięcej mówiono podczas II Międzynarodowych Targów Agrotechniki Sadowniczej w Warszawie (patrz też HO 3/06) odbywających się 13–14 stycznia br., były grusze. Szczegółowo zostały omówione uszkodzenia mrozowe, przymrozkowe, odmiany, podkładki, zapylanie, cięcie, nawożenie drzew — oraz przechowywanie owoców. Sporo uwagi poświęcono także jabłoniom, truskawkom i ochronie upraw sadowniczych przed chorobami i szkodnikami. Część z tych doniesień została zamieszczona w materiałach konferencyjnych.

Wiśnie w Unii Europejskiej

Powierzchnia uprawy wiśni na świecie wynosi około 250 tys. ha, w tym w Rosji mniej więcej 60 tys. ha, w Serbii 45 tys. ha, w Polsce około 38 tys. ha, w USA i na Węgrzech po 15 tys. ha. Większe nasadzenia tego gatunku są jeszcze w Niemczech i w Turcji. W ostatnich 40 latach światowa produkcja wiśni wzrosła z 500 tys. ton do 1 mln ton, w tym w 15 krajach "starej" Unii Europejskiej z około 100 do 350 tys. ton, a w Polsce z 50 do 200 tys. ton.

Wapń w owocach roślin ziarnkowych i pestkowych

Skład mineralny owoców wpływa na wiele ich cech jakościowych, a szczególną rolę odgrywa wapń. Niedobór tego składnika w owocach spowodowany jest preferencyjnym przemieszczaniem się jonów wapnia do liści — w efekcie tylko niewielka ilość pobranego przez korzenie wapnia transportowana jest do owoców. Nawet wysoka zawartość wapnia w glebie nie gwarantuje więc uzyskiwania owoców bogatych w ten składnik, dlatego trzeba dokarmiać nim owoce drogą pozakorzeniową.

O jakości czereśni i wiśni

W ubiegłorocznym 11. i 12. numerze "Hasła Ogrodniczego" przedstawiłem Czytelnikom najważniejsze doniesienia z V Międzynarodowego Sympozjum Czereśniowo-Wiśniowego w Turcji, związane z hodowlą nowych odmian. Tym razem chcę przybliżyć tematykę dotyczącą zabiegów poprawiających jakość oraz trwałość w obrocie owoców czereśni, sposobów wykorzystania wiśni i czereśni, monitorowania stanu zdrowotnego odmian znajdujących się w uprawie, struktury sadów oraz produkcji organicznej.

Cięcie na “KLIK”

Tegoroczny pokaz cięcia w gospodarstwie Adama Węgrzyna w Górze Jana, towarzyszący XVI Międzynarodowemu Seminarium Sadowniczemu w Limanowej (czyt. str. 58), poprowadził Leon Jahae (fot. 1) z angielskiej firmy doradczej Fast. Zaprezentował nową metodę wyprowadzania przewodnika jabłoni poprzez tzw. cięcie na "klik", polegającą na skracaniu przewodnika na przyroście jednorocznym.

Sprzedaż bezpośrednia (cz. II)

W pierwszej części artykułu (HO 4/2006) przedstawiłem niemieckie gospodarstwo, w którym uprawia się wiele gatunków sadowniczych. Właściciele tego gospodarstwa mają dwa sklepy, w których sprzedają produkowane u siebie owoce, a także pozyskane z zewnątrz — dla zwiększenia atrakcyjności oferty — owoce, warzywa i przetwory. Poniżej opisuję kolejne niemieckie gospodarstwo sadownicze prowadzące punkt detaliczny, w którym zbywa się wyłącznie owoce własnej produkcji.

Nowa seria podkładek dla jabłoni

Podkładki zalecane dotychczas do produkcji drzewek jabłoni charakteryzują się odmienną wrażliwością na choroby. Do najniebezpieczniejszych chorób jabłoni wielu badaczy zalicza zarazę ogniową (Erwinia amylovora). Dotychczas nie otrzymano środków, których użycie mogłoby uwolnić drzewa od tej choroby kwarantannowej. Wśród odmian i podkładek dla jabłoni wyróżnia się natomiast klony, które są mniej podatne lub bardziej na nią odporne.

Dołącz do nas na Facebooku

23,533FaniLubię

Sadownicze archiwum

‘Golden Delicious’- odmiana z charakterem

‘Golden Delicious’ to jedna z najstarszych odmian jabłoni, która wciąż cieszy się nie tylko dużym powodzeniem wśród konsumentów, lecz także zainteresowaniem sadowników. Swoją popularność zawdzięcza walorom smakowym owoców oraz corocznemu, wysokiemu plonowaniu.

Jakie odmiany sadzimy, a jakie powinniśmy sadzić?

Obecnie na rynku szkółkarskim można zaobserwować następującą sytuację – przy dużym zapotrzebowaniu na drzewka ze strony sadowników, w szkółkach brak jest odpowiedniej ilości materiału szkółkarskiego, a ten, który jest dostępny, osiąga wysokie ceny.

Murarka ogrodowa

Murarka ogrodowa (Osmia rufa) jest samotnie żyjącą pszczołą z rodziny miesiarkowatych (Megachilidae). Błonkówka ta występuje na terenie całej Polski. Nazwa „murarka” pochodzi od czynności związanych z zakładaniem gniazd, do których budowy używa ona gliny lub piasku zmieszanego ze śliną.

Konstrukcje dla jabłoni i gruszy

Instalowanie podpór indywidualnych lub konstrukcji wspierających dla drzew w sadach jest obecnie niezbędne m.in. ze względu na stosowanie podkładek karłowych czy wysokie formowanie koron drzew. Konstrukcja wspierająca powinna być właściwie dobrana m.in. do sposobu prowadzenia drzew w sadzie i zamontowana bezpośrednio po ich posadzeniu.

Nojabrskaja – czy warto?

Grusza odmiany ‘Nojabrskaja’ znana jest w Europie Zachodniej również pod nazwami Oksana® i Xenia®, a rzadziej także jako ‘Novembra’. Ta mołdawska odmiana została wpisana do Rejestru odmian na Ukrainie w 2000 r. Bardzo szybko trafiła również do Belgii i Holandii, gdzie zyskała rzesze zwolenników. W naszym kraju pierwsze jej nasadzenia pojawiły się przed kilkoma laty. Wciąż jednak traktowana jest u nas jako odmiana nowa i wielu sadowników zastanawia się nad jej uprawą.

Zakładanie plantacji leszczyny

Wzrost zainteresowania uprawą leszczyny, jaki obserwujemy w naszym kraju w ostatnim okresie, ma przypuszczalnie swoje źródła w fakcie przyznania przez Komisję Rolnictwa UE specjalnych dopłat dla osób uprawiających tę roślinę na powierzchni co najmniej 1 ha. Wielu sadowników poszukuje w związku z tym informacji na temat zakładania plantacji leszczyny, wymagań tej rośliny oraz najlepszych jej odmian.

Cięcie gruszy

Cięcie gruszy tylko z pozoru jest trudniejsze od cięcia jabłoni. U obu tych gatunków w wielu przypadkach obowiązują bowiem takie same zasady. Występują wprawdzie pewne różnice, ale są one ściśle związane z formą korony.

Technologie przechowywania owoców

Jednym z powodów niezadowalającej jakości handlowej owoców jest nadmierne wydłużanie okresu ich przechowywania. W praktyce sadowniczej zbyt często zapomina się, że owoce poszczególnych gatunków i odmian, nawet te zebrane w optymalnym stadium dojrzałości i przechowywane w optymalnych warunkach, mają ściśle określoną zdolność przechowalniczą, czyli zespół cech uwarunkowanych genetycznie, określających ich trwałość. Często ze zdolnością przechowalniczą mylone są jednak pojęcia wartości i trwałości przechowalniczej.

Przerzedzanie zawiązków jabłoni

Opłacalność uprawy jabłoni w dużym stopniu zależy od jakości zewnętrznej (fot. 1) i wewnętrznej owoców oraz regularności plonowania drzew. Niestety, w intensywnych sadach jabłoniowych, gdzie dość szybko uzyskuje się plon, istnieje problem ich przemiennego owocowania. Warunkiem corocznego plonowania jabłoni jest utrzymanie określonej liczby kwiatów na drzewie oraz dobre zawiązanie pąków kwiatowych na przyszły rok.

Odmiany jabłoni odporne na parcha poszukiwane

Zagrożenie parchem jabłoni i rosnąca odporność sprawcy choroby, grzyba Venturia inaequalis, na stosowane w sadach fungicydy stają się dużym utrudnieniem w produkcji jabłek. Wprowadzane na rynek odmiany odporne na parcha są nadzieją nie tylko dla producentów owoców ekologicznych, lecz także – coraz częściej – dla produkujących w sposób integrowany. Projekt dotyczący oceny kilkunastu odmian z genem odporności na V. inaequalis był prowadzony w Stacji Badawczej w Laimburgu (Południowy Tyrol), a owoce wszystkich tych odmian można było zobaczyć, a także degustować podczas targów Interpoma w Bolzano (20−22.11.2014 r.).