Sadownictwo

Sadownictwo w portalu Ogrodinfo.pl to źródło rzetelnych informacji dla Sadowników. Gorące newsy z branży oraz kompendium wiedzy w prowadzeniu i ochronie sadu. Więcej najnowszych newsów w portalu https://www.sad24.pl/

Jesteś sadowniczym profesjonalistą? Zaprenumeruj MPS SAD

Czeski rynek jabłek

W roku 2014 zbiory jabłek w Czechach wyniosły 122,9 tys. ton, a gruszek 3,8 tys. ton. Tym samym w ubiegłym roku zbiory jabłek przewyższyły o 9% średnią wielkość produkcji z ostatnich pięciu lat, a w niektórych częściach kraju były to najlepsze zbiory od 20 lat.

Kłopoty z nowymi rynkami dla jabłek

Jak informuje Informacyjna Agencja Radiowa, cytując "Puls Biznesu", polscy sadownicy mają problemy z nowymi rynkami zbytu dla jabłek.

Z grupy ‘Gali’ i ‘Fuji’

Na targach Interpoma 2014 (20–22 listopada 2014 r., Bolzano, Południowy Tyrol) można było zapoznać się z ofertą szkółek, w których praktycznie co roku pojawiają się nowe sporty i mutanty znanych odmian. Poza całą gamą odmian odpornych na parcha oraz nowości z grupy ‘Red Delicious’, na stoiskach szkółek królowały sporty odmian ‘Gala’ i ‘Fuji’.

Konferencja ProCam

W Sandomierzu trwa Konferencja Naukowa zorganizowana przez firmę ProCam. To już trzecie z kolei takie spotkanie na Zamku Kazimierzowskim gromadzące sadowników regionu.

Zbliża się MTAS-FruitPRO 2015 – zarejestruj swój udział

Już za kilka dni (15-16.01) w Warszawskim Centrum Expo XXI przy ul. I. Prądzyńskiego rozpoczną się XI Międzynarodowe Targi Agrotechniki Sadowniczej FruitPRO 2015, największe targi i konferencja sadownicza w Polsce. Już dziś można zarejestrować w nich swoje uczestnictwo.

Zaczynamy sezon – w Sandomierzu

W najbliższy czwartek 8 stycznia sadownicy – nie tylko z okolic Sandomierza – będą mieli okazję odświeżyć swoją wiedzę o przechowywaniu jabłek. Ale nie tylko.

Zamiast tradycyjnego szampana?

Wino musujące zaprząta dzisiaj uwagę wielu z nas. Ale może zamiast niego wybrać... jabłko? Oczywiście nie takie "pierwsze z brzegu", tylko jabłko musujące. Już jest to możliwe.

„E” dla owoców

Jakość owoców i warzyw po zbiorze pogarsza się na skutek zachodzących w nich procesów fizjologicznych (oddychanie, dojrzewanie), ściśle powiązanych z działaniem czynników zewnętrznych: temperatury i wilgotności. Spadek jakości jest także efektem pojawiających się na powierzchni skórki mikrobów: bakterii i grzybów, które atakują żywą tkankę i uszkadzają ją, co prowadzi do jej zepsucia (gnicia). Zatrzymanie procesu dojrzewania i zabezpieczenie płodów rolnych są możliwe dzięki wysoce rozwiniętej technologii przechowywania oraz wprowadzeniu do użycia substancji konserwujących.

Wokół Czerniowców przybywa sadów

Korporacja Swarog West Group działa o obwodzie czernowieckim (południe Ukrainy) od 12 lat i zajmuje się, między innymi sadownictwem. Jest jednym z największych producentów owoców w tym regionie.

Ilość jabłek i gruszek przekroczona

Agencja Rynku Rolnego poinformowała, że 11 grudnia zakończyła przyjmowanie powiadomień o wycofaniu jabłek i gruszek z przeznaczeniem na bezpłatną dystrybucję i niezbieranie plonów. Powodem jest przekroczenie ilości 1966,5 ton owoców.