Przechowalnie jabłek w kopalniach

Konsorcjum  Melinda – jak wszyscy – szuka możliwości obniżenia kosztów produkcji. O sposobie zaoszczędzenia na kosztach energii elektrycznej potrzebnej do przechowywania jabłek poinformował Andrea Fedrizzi – szef marketingu konsorcjum.
Na „Retail & Food Energia” w Mediolanie przedstawił on wdrożoną już praktykę wykorzystywania chodników kopalni do przechowywania owoców. Wykorzystano wyrobiska na wysokości 575 m nad poziomem  morza – prawie trzysta metrów pod  sadami, z których owoce pochodzą. Komory przechowalnicze mieszczą około 10 tys. ton jabłek. Skały stanowią izolację termiczną, energia geotermalna zmniejsza zakupy z sieci, nie ma problemu utylizacji materiałów izolacyjnych – i tak dalej: zmniejsza się obciążenia środowiska działalnością gospodarczą.  
za: corriereortofruttico.it
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułFestiwal Święto Ogrodów
Następny artykułZaraza ziemniaka i alternarioza – nowy fungicyd do ochrony pomidora

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.