'Sampion' na różnych podkładkach

Analizując sytuację w polskim sadownictwie można stwierdzić, że 'Sampion' cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem zarówno wśród producentów, jak i konsumentów. Niewątpliwie jest po 'Idaredzie' i Jonagoldach podstawową odmianą uprawianą w naszych sadach. Cechami, które decydują o jej popularności, są jakość i smak owoców oraz niezawodność w produkcji. Obserwacje przeprowadzone w wielu sadach dowodzą, że odmiana ta może być produkowana na podkładkach karłowych i półkarłowych.

 

Spośród podkładek karłowych w naszych sadach dominuje 'M.9'. U drzew na tej podkładce wymagane są dodatkowe zabiegi pielęgnacyjne, tj. przerzedzanie zawiązków czy nawadnianie. Często obserwuje się także słabe wyrastanie owoców 'Sampiona' na 'M.9', szczególnie w latach suchych. Bardziej uzasadnione wydaje się więc uszlachetnianie tej odmiany na podkładkach półkarłowych nawet na glebach żyznych, na których bardzo wcześnie i obficie plonuje ona w pierwszych latach po posadzeniu drzew. Tak wczesne wejście w okres owocowania hamuje wzrost drzew, a lepiej rozbudowany system korzeniowy podkładek półkarłowych zwiększa odporność na suszę.

Wzrost i plonowanie drzew

W latach 2001–2003 na Wyżynie Sandomierskiej przeprowadzono badania, w których oceniano wpływ podkładki oraz wieku drzew na wzrost i plonowanie jabłoni odmiany 'Sampion'. Materiałem doświadczalnym były drzewa 'ampiona' posadzone w rozstawie 3,0 m x 1,0 m (3333 szt./ha), 6- i 8-letnie okulizowane na podkładce 'M.26' oraz 6-letnie na półkarłowej podkładce 'P 60'.

Pomiary i obserwacje przeprowadzone w latach 2001–2003 dotyczyły wzrostu, plonowania i jakości owoców. Wzrost drzew oceniano corocznie jesienią po zakończeniu okresu wegetacyjnego, mierząc średnicę pnia na wysokości 30 cm nad miejscem okulizacji. Owoce zbierano w ostatniej dekadzie września, osobno z każdego drzewa w obrębie każdej kombinacji. Wskaźnik produktywności oceniano przeliczając plon jabłek na 1 cm2 powierzchni przekroju poprzecznego pnia (PPPP). Owoce pod względem wielkości sortowano w losowo wybranej skrzynce z każdego powtórzenia. Jędrność miąższu jabłek określono za pomocą jędrnościomierza po upływie jednego dnia od zbioru wykorzystując 10 jabłek z każdego powtórzenia.

Średnio w okresie trzech lat plon wahał się od 22,0 kg/drzewo do 34,3 kg/drzewo, zaś w przeliczeniu na jednostkę powierzchni od 73,1 t/ha do 113,4 t/ha. Plon był proporcjonalny do rozmiarów drzew na podkładce 'M.26' (tab. 1), znacznie lepiej plonowały drzewa starsze niż młodsze.

Tabela 1. Wpływ podkładki i wieku drzew na plonowanie
i produktywność jabłoni odmiany 'Sampion'

Analizując różnice wielkości plonu w poszczególnych latach wykazano, że w pierwszym i ostatnim roku plon we wszystkich badanych grupach drzew różnił się znacznie między sobą. Najlepiej plonowały drzewa starsze, zaś najsłabiej — młodsze na 'M.26'. W 2002 roku analiza statystyczna nie wykazała różnic w plonowaniu drzew starszych i drzew okulizowanych na 'P 60'.

Wykazano, że w grupie drzew młodszych podkładka miała wpływ na plonowanie. W kolejnych trzech latach badań większy plon uzyskano z drzew na 'P 60' (fot. 1) niż na 'M.26'.


Fot. 1. Zawiązanie pąków kwiatowych po obfitym owocowaniu
odmiany 'Sampion' na podkładce 'P 60'

Porównując plonowanie drzew między latami wykazano, że drzewa najstarsze w kolejnych latach badań plonowały podobnie, zaś drzewa młodsze dały wyższy plon w 2002 roku niż w pozostałych latach.

Średnio w latach 2001–2003 drzewa starsze wyróżniały się mniejszą produktywnością niż drzewa młodsze okulizowane na podkładce 'P 60'. Podobną prawidłowość zaobserwowano w pierwszym roku badań. W następnych latach drzewa starsze były mniej produktywne niż młodsze. Jabłonie okulizowane na 'P 60' wyróżniały się większą produktywnością niż drzewa w tym samym wieku na 'M.26' (miały niższy współczynnik produktywności, ale większe korony).

Jakość owoców

Jakość owoców oceniano m.in. na podstawie masy owocu, która wahała się od 164 g do 187 g. W pierwszym roku badań oraz dla średniej z trzech lat nie wykazano wpływu podkładki i wieku drzew na średnią masę owocu (tab. 2).

Tabela 2. Wpływ podkładki i wieku drzew
na jakość owoców odmiany 'Sampion'

We wszystkich latach badań z drzew na ocenianych podkładkach uzyskano plon dobrej jakości. Udział jabłek o średnicy powyżej 7 cm na wszystkich podkładkach przekraczał 80%. Najwięcej owoców o średnicy powyżej 7 cm zebrano z drzew na podkładce 'P 60' — fot. 2 (87,6%).


Fot. 2. Plonowanie 6-letnich drzew 'Sampiona' na podkładce 'P 60'

Nie wykazano jednoznacznego wpływu podkładki i wieku drzew na jędrność miąższu owoców. Średnio najwyższą jędrność w okresie dojrzałości zbiorczej miały jabłka z drzew starszych.

Podkładki półkarłowe — słuszny wybór

Przeprowadzone pomiary i obserwacje dowodzą, że odmiana 'Sampion' w warunkach Wyżyny Sandomierskiej plonuje niezawodnie i bardzo obficie (od 73 t/ha do 113 t/ha). Wysokość plonu tej odmiany zależała od podkładki (wśród drzew młodszych okulizowane na 'P 60' plonowały lepiej niż na 'M.26') oraz od wieku (spośród drzew na 'M.26' młodsze plonowały słabiej niż starsze). Obserwowane podkładki nie różnicowały siły wzrostu drzew i masy owoców 'Sampiona', cechy te zależały natomiast od wieku drzew. Udział owoców handlowych o średnicy powyżej 7 cm we wszystkich kombinacjach przekraczał 80% (fot. 3) i był największy u drzew na 'P 60' (87,6%). Na uwagę zasługuje fakt, że na badanej kwaterze drzew nie przeprowadzono podstawowych zabiegów agrotechnicznych poprawiających jakość owoców (przerzedzania i nawadniania).


Fot. 3. Owoce były bardzo dobrej jakości, ponad 80% miało średnicę powyżej 70 mm

Badania te potwierdziły dużą przydatność podkładki 'P 60' do nasadzeń towarowych. Drzewa okulizowane na niej w kolejnych latach plonowały lepiej niż na 'M.26' w tym samym wieku, charakteryzowały się również większą siłą wzrostu, produktywnością, liczbą, masą i jędrnością owoców oraz większym udziałem owoców handlowych.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułW południowym Tyrolu (cz. I)
Następny artykułOPTYMISTOM JEST ŁATWIEJ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.