Strona główna Tagi Drzewa owocowe
Tag:

drzewa owocowe

Susza rolnicza w 15 województwach i we wszystkich uprawach

Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa –PIB w Puławach w siódmym okresie raportowania tj. od 21 maja do 20 lipca br., stwierdził wystąpienie suszy rolniczej na obszarze Polski, w 15 województwach i we wszystkich uprawach.

Susza rolnicza w Polsce – coraz większe żniwo

Na obszarze Polski, w 14 województwach występuje susza rolnicza. Deficyt wody notowany jest obecnie w uprawie drzew i krzewów owocowych, truskawek, warzyw gruntowych, zbóż ozimych i jarych, rzepaku i rzepiku, roślin strączkowych, kukurydzy, tytoniu, buraka cukrowego, ziemniaka i chmielu – informuje Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa – Państwowy Instytut Badawczy w piątym już raporcie dotyczącym monitoringu suszy rolniczej.

Prognoza zbiorów owoców wg Związku Sadowników RP

Szacowanie tegorocznych zbiorów owoców jest co chwila weryfikowane. Jeszcze kilka dni temu wielu sądziło, że straty przymrozkowe będą niewielkie. Masowe osypywanie się zawiązków jest powszechne i dotyczy niemal wszystkich rejonów w naszym kraju i niemal wszystkich gatunków.

Jabłonie – zrozumieć zachowanie drzew

Dużym problemem w naszym klimacie jest przemarzanie drzew zimą oraz uszkodzenia przymrozkowe kwiatów i zawiązków owocowych wiosną. wytrzymałość drzew na mróz zależy m.in. od odmiany, podkładki i kondycji drzew, a także ich zdrowotności przed okresem spoczynku.

Wapń – koniecznie!

Póki, co wydaje się, że sezon 2016 pod kątem przebiegu warunków atmosferycznych – ilość opadów, przebieg temperatury, jest podobny do sezonu 2015. Obserwujemy już pierwsze objawy suszy, aczkolwiek w tym sezonie Pan Bóg dość nierówno traktuje rolników. Na południu i wschodzie Polski dał trochę więcej opadów. W centrum i na zachodzie Polski znacznie mniej.

Biostymulatory w produkcji owoców

Biostymulatory roślin to produkty zawierające jedną lub więcej substancji i/lub mikroorganizmy. Usprawniają naturalnie zachodzące procesy bez ich modyfikowania. Zastosowane na rośliny lub do ryzosfery stymulują naturalne procesy prowadzące do uzyskania dodatkowych korzyści, niezależnie od swojej wartości pokarmowej. Pozytywnie wpływają na pobieranie składników pokarmowych i ich wykorzystanie przez rośliny, zwiększają wytrzymałość na stres abiotyczny i zapewniają wyższą jakość plonu. Efekty działania biostymulatorów mogą być obserwowane na poziomie genów, komórek roślinnych i tkanek, a także całej rośliny. Zmiany w ekspresji genów, których produkty regulują przebieg procesów biochemicznych/fizjologicznych w komórkach, w oczywisty sposób wpływają na ich przebieg. Z kolei mniej lub bardziej aktywny przebieg fotosyntezy, pobierania składników pokarmowych czy ich transport w obrębie komórek i tkanek bezpośrednio przekładają się na to, co obserwujemy na poziomie rośliny, czyli lepszy wzrost wegetatywny, rozwój generatywny i związaną z obu tymi procesami akumulację biomasy.
 

Wskazówki 2014/21 – intensywny wzrost owoców V

Poniżej przekazujemy kolejne wskazówki dla sadowników opracowane przez dyr. Adama Furę z sandomierskiego Oddziału Świętokrzyskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Zwójki latem – ważne i czasami trudne do zwalczania

Należąca do rzędu motyli rodzina zwójek jest reprezentowana jest przez wiele gatunków - w sadach i jagodnikach może pojawiać się ich około 20, przynajmniej kilka z nich stanowi duże zagrożenie dla upraw sadowniczych.

Ważny wapń

Pobieranie, praktycznie każdego, składnika mineralnego z gleby przez rośliny podlega wielu ograniczeniom. Głównym ograniczeniem na jakie napotykają rośliny w przypadku wapnia jest wilgotność gleby.

Wskazówki 2014/17

Według najnowszej prognozy pogody czeka nas fala opadów atmosferycznych, które w dniu dzisiejszym będą tylko niewielkie, ale jutro, we wtorek 27 maja po 16,00 ma spaść 4,6 mm; w środę 14,6 mm i w czwartek do 8,00 – 10,7 mm. Bezpośrednio po tym opadzie trzeba będzie wykonać kolejne zabiegi zabezpieczające, o czym poinformuję kolejną informacją bieżącą.
 
 

Ostatnie artykuły

Aronia polskim superowocem

Owoce aronii wykorzystuje się przede wszystkim w przemyśle przetwórczym i zamrażalniczym do produkcji wartościowych przetworów, jak soki, napoje, nektary, dżemy, konfitury, wina i nalewki, do suszenia oraz jako dodatek do innych owoców. Mogą być także cennym dodatkiem do mięsa i drobiu.

Zagrożenia chorobami w szkółkach w 32 tygodniu roku

Prezentujemy informacje na temat zagrożeń chorobowych w szkółkach roślin ozdobnych i owocowych przygotowany przez Agro Smart Lab.

Azja pozostanie liderem produkcji jagód

Najwięcej plantacji gatunków jagodowych znajduje się w regionie Azji – głównymi producentami są Chiny i Japonia. Ich pozycja w najbliższych latach wzmocni się jeszcze bardziej.