Papryka na starcie

Podczas jednego z zimowych spotkań zorganizowanego w „sercu” paprykowego rejonu – w Klwowie – dr Agnieszka Stępowska, specjalistka i autorytet w zakresie uprawy papryki z Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach, omówiła główne problemy, jakie występują m.in. w czasie produkcji rozsady papryki oraz w początkowym okresie uprawy tego gatunku na miejscu stałym.

Ukraina zatrzymała hiszpańską sałatę eksportowaną z Polski

Jak poinformował Główny Inspektorat Ochrony Roślin i Nasiennictwa, w lutym otrzymał powiadomienia od organizacji ochrony roślin Ukrainy o zakwestionowaniu 5 przesyłek sałaty, eksportowanych z Polski, a wyprodukowanych w Hiszpanii. Powodem zakwestionowania przesyłek było stwierdzenie Frankliniella occidentalis, organizmu kwarantannowego dla Ukrainy.

Pomidory deserowe

Nowi właściciele PGO Sp. z o.o. w Ostrołęce, po przejęciu firmy zainwestowali m.in. w uprawę pomidorów koktajlowych i deserowych. Różnorodność asortymentu owoców pozwala na zaoferowanie szerokiej gamy produktów w opakowaniach jednostkowych.

Pomidory koktajlowe

W ostatnich latach na rynku warzyw, w tym pomidorów, można zauważyć wyraźnie zaznaczającą się tendencję do wzrostu udziału produktów konfekcjonowanych. Dlatego też w pierwszym roku po przejęciu firmy, nowi właściciele PGO Sp. z o.o. w Ostrołęce postawili na uprawę odmian m.in. koktajlowych.

Ogórki partenokarpiczne pod osłonami

Firmy Lidia Horti Logistic, Monsanto Polska (właściciel marek Seminis i De Ruiter), Azelis i Himal zorganizowały 28 stycznia w Prokopowie k. Pleszewa spotkanie dla producentów ogórków pod osłonami.

Holendersko-japońska współpraca

Holenderska firma hodowlano-nasienna Enza Zaden i japońska Takii Seed pod koniec ubiegłego roku rozpoczęły współpracę na polskim rynku. Jej efektem jest poszerzenie palety odmian oferowanych przez firmę Enza Zaden o produkty marki Takii Seed.

Polscy naukowcy opracowali unikatową szklarnię

Unikatowy model szklarni stworzyli naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu. Dzięki zastosowaniu ścian wypełnianych pianą i systemowi sterowania klimatem, koszty jej ogrzewania są dziesięciokrotnie mniejsze, zaś plony równie wysokie jak w tradycyjnej szklarni.To jedyna taka konstrukcja na świecie.

Sałata pod osłonami

Jadwiga i Jarosław Dąbrowscy uprawiają sałatę masłową pod osłonami na 4,5 tys. m2 w Rajszewie pod Warszawą. Sezon produkcyjny w ich gospodarstwie trwa jedenaście miesięcy w roku.

„Pepper Show”

Pod takim hasłem odbyło się w sierpniu w Gruszowie k. Nowego Brzeska (woj. małopolskie), w gospodarstwie Janusza Chmielarskiego spotkanie, podczas którego zaprezentowano nowe i popularne w tym regionie odmiany papryki. Pokaz zorganizowany został przez Centrum Ogrodnicze „Polger” i koncern Monsanto (właściciel marek De Ruiter i Seminis) przy współudziale firm Bayer CropScience, Tradecorp i Yara Poland.

„Pomidorowe” spotkanie pod Grudziądzem

Firma HM Clause Polska we współpracy z przedsiębiorstwami Intermag i Biopartner zorganizowały 10 grudnia w miejscowości Fletnowo k. Grudziądza spotkanie dedykowane producentom pomidorów pod osłonami z tego rejonu.