Aktinidia – odmiany do uprawy towarowej i amatorskiej (cz. II)

W pierwszej części artykułu autor przedstawił ogólne informacje na temat gatunków z rodzaju Actinidia przydatnych do uprawy w Polsce oraz szczegółowo opisał odmiany aktinidii ostrolistnej (A. arguta) wykorzystywane do produkcji owoców na Zachodzie. Poniżej charakteryzuje odmiany pochodzenia ukraińskiego oraz otrzymane w Polsce (red.)

Odmiany ukraińskie
Odmiany tego pochodzenia od odmian „zachodnich” można dość łatwo odróżnić po wyraźnie wydłużonych, niemal lancetowatych liściach i całkowicie zielonych ogonkach. Wszystkie odmiany ukraińskie powstały w Kijowie. W polskich warunkach klimatycznych były one uprawiane w okolicach Olsztyna i od kilku lat także w Warszawie. Dotychczas sprawdzają się dobrze, aby jednak polecać je do szerszej uprawy towarowej, wymagane są szersze badania.

‘Kijewskaja Krupnopłodnaja’ – odmiana mieszańcowego pochodzenia (A. arguta x A. purpurea), wyselekcjonowana w 1981 r. Rośnie silnie i jest bardzo plenna. Jagody (fot. 1) są duże, o masie 12–19 g, walcowate, silnie spłaszczone. Skórka i miąższ zielone. Dojrzewa w drugiej połowie września.

 Fot. 1. ‘Kijewskaja Krupnopłodnaja’

‘Karawajewskaja Urożajnaja’ – mieszaniec odmiany ‘Purpurowa Sadowa’ i A. arguta. Odmiana silnie rosnąca. Owoce (fot. 2) średniej wielkości (6–8 g), skórka wiśniowoczerwona z brązowym odcieniem. Odmiana wyróżnia się wysoką plennością – do ok. 20 kg/krzew. 

Fot. 2. ‘Karawajewskaja Urożajnaja’

‘Purpurowa Sadowa’odmiana A. purpurea wyselekcjonowana w latach 60. ub.w. Rośnie silnie, lecz jest nieco wrażliwa na mróz. Podczas większych spadków temperatury (poniżej –27°C) przemarzają głównie pędy jednoroczne. Owoce są eliptyczne, średniej wielkości (8–11 g). Skórka i miąższ wiśniowe. Smak słodko-kwaśny, bez aromatu. Dojrzewają pod koniec września. Odmiana bardzo plenna (do 20–25 kg/krzew).

‘Oryginalna’ – odmiana pochodząca z tych samych rodziców, co ‘Kijewskaja Krupnopłodnaja’. Jagody (fot. 3) są silnie wydłużone, cylindryczne, o masie do 14–16 g. Skórka i miąższ zielone, bez rumieńca. Odmiana plenna (ok. 10 kg/krzew).

Fot. 3. ‘Oryginalna’

[NEW_PAGE]
Nowe odmiany otrzymane w SGGW
‘Bingo’ – powstała w wyniku selekcji siewek A. purpurea x A. arguta. Krzew rośnie silnie i jest dostatecznie wytrzymały na mróz. Odmiana o podobnej plenności, co ‘Weiki’ i ‘Geneva’. Owoce (fot. 4) o masie 8–13 g wydłużone i bocznie spłaszczone. Skórka białozielona z silnym różowoczerwonym rumieńcem. Miąższ jasnozielony. W dotychczasowych badaniach konsumenckich prowadzonych na 9 odmianach aktinidii została wysoko oceniona za wygląd owoców oraz ich smak. Obiecująca odmiana do uprawy towarowej. Obecnie w trakcie badań polowych i rejestracji w COBORU.

‘Domino’ – siewka A. arguta o dużych, kulistych owocach z lekkim brązowoczerwonym rumieńcem (fot. 5). Miąższ zielony. Smak dobry, słodko-kwaśny z wyraźnym miodowym aromatem. Odmiana plenna, przydatna do uprawy amatorskiej. Przydatność do uprawy towarowej wymaga dalszych badań polowych.

Fot. 4. ‘Bingo’

Fot. 5. ‘Domino’

‘Lucy’ – odmiana otrzymana z tych samych rodziców co ‘Bingo’. Owoce (fot. 6) są duże, silnie wydłużone i spłaszczone. Skórka zielona. W fazie pełnej dojrzałości miąższ różowoczerwony. Owoc smaczny, słodki. Odmiana plenna, przydatna do uprawy amatorskiej. Przydatność do uprawy towarowej wymaga dalszych badań polowych.

Fot. 6. ‘Lucy’

Dr hab. Piotr Latocha
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Fot. 1-6 P. Latocha

Artykuł pochodzi z numeru 6/2013 dwumiesięcznika “Szkółkarstwo”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię