Strona główna Tagi Byliny
Tag:

byliny

Sprzedać można nawet chwasty

Modę na ekologię widać także coraz części w ofercie szkółkarskiej bylin. Ci, którzy nie chcą stosować chemii w swoich ogrodach do walki ze szkodnikami i chorobami roślin chętnie „sięgają” po odstraszające je byliny, w tym często nawet pospolite chwasty.

„Złote” rośliny

Międzynarodowa organizacja Fleuroselect ogłosiła zwycięzców konkursu o Złoty Medal tego stowarzyszenia. Medalistki są innowacyjnymi odmianami, charakteryzującymi się wysokimi walorami ozdobnymi i niezawodnością w uprawie.

Nagrodzeni w Essen

Ranga targów IPM ESSEN sprawia, że ogłaszane są podczas nich nie tylko wyniki konkursu urządzanego przez organizatorów (IPM Innovations), ale także innych konkurencji, także tych o światowym zasięgu.

W marcowych „Roślinach Ozdobnych” m.in. byliny z górnej półki

Rynek roślin ozdobnych nieustannie ewoluuje. Coraz częściej ogrodnicy muszą wyróżnić się mniej typowym asortymentem, podać go w oryginalnej formie i być gotowym na zmianę oferty w odpowiedzi na bieżące trendy. Jednym ze sposobów wyróżnienia się na tle konkurencji może być oferowanie bylin w dużych pojemnikach.

Styczniowe „Rośliny Ozdobne” – m.in. o Plantarium

Pierwszy tegoroczny numer „Roślin Ozdobnych” rozpoczynamy od relacji z 35. edycji targów Plantarium, które – choć są określane jako „szkółkarskie” – mogą być interesujące także dla innych producentów roślin ozdobnych. Pokazano na nich bowiem także rośliny jednoroczne oraz gatunki „cebulowe”, typowe dla gospodarstw kwiaciarskich. Zastosowanie niektórych z prezentowanych na wystawie krzewów (np. hortensji ogrodowej czy „świątecznych” miniaturowych odmian cyprysików) także jest bliższe dekoracji wnętrz, balkonów i tarasów niż aranżacji ogrodów.

Co w listopadowych „Roślinach Ozdobnych”?

Listopad w branży roślin ozdobnych w Polsce kojarzy się niemal wyłącznie z chryzantemami. Czy to jednak jedyny gatunek obecny w tradycji obchodzenia Święta Zmarłych? Okazuje się, że na południu Europy z florystyką pogrzebową silnie związane jest... anturium.

Perowskia

Do rodzaju perowskia (Perovskia) należy 7–12 gatunków, które zaliczane są do rodziny jasnotowatych (Lamiaceae). W stanie naturalnym występują w Azji, aż po Himalaje. Spośród kilku gatunków na skalę handlową uprawiana jest perowskia łobodolistna (P. atriplicifolia).

Tawułka

Do rodzaju tawułka (Astilbe) należy od 12 do 35 gatunków, które zaliczane są do rodziny skalnicowatych (Saxifragaceae). W stanie naturalnym występują one w Ameryce Północnej i w Azji. Na skalę handlową uprawianych jest kilka z nich, m.in. tawułka Arendsa (A. x arendsii), tawułka chińska (A. chinensis) oraz tawułka japońska (A. japonica).

Bylina Roku – trojeść bulwiasta

Członkowie amerykańskiego stowarzyszenia branżowego Perennial Plant Association (PPA) już od 1990 r. wybierają Bylinę Roku (The Perennial Plant of the YearTM). W 2017 r . tytuł ten przypadł trojeści bulwiastej (Asclepias tuberosa).

Bodziszek czerwony

Do rodzaju bodziszek (Geranium) zalicza się około 400 gatunków roślin wieloletnich zielnych, dwuletnich i jednorocznych, które należą do rodziny bodziszkowatych (Geraniaceae). W stanie naturalnym występują w strefie klimatu umiarkowanego, zwłaszcza na półkuli północnej. Spośród około 80 gatunków uprawianych jako rośliny ozdobne na uwagę zasługuje bodziszek czerwony (G. sanguineum).

Ostatnie artykuły

Tranzyt kolejowy i drogowy przez Rosję – dozwolony

Rosja zezwoliła na tranzyt kolejowy i drogowy (ciężarowy) produktów pochodzenia roślinnego objętych embargiem wprowadzonym w sierpniu 2014 roku.

Rzemieślnicze lody jagodowe

Smakiem czerwca polska truskawka. Przebojem wchodzi malina. Plantatorzy owoców jagodowych promują lodowych rzemieślników. To branża, która w Polsce w ostatnich latach kilkukrotnie zwiększyła swoje szeregi. Obserwujemy też powrót do tradycyjnych, rzemieślniczych metod produkcji, które wymagają sporo uwagi, począwszy od etapu poszukiwania produktu.

Warzywa i owoce – na szczęście

Warzywa i owoce – smaczne, niskokaloryczne, sycące, a przede wszystkim zdrowe. Mogą stanowić dodatek do posiłku bądź samodzielną przekąskę między posiłkami. Naukowcy, a przede wszystkim lekarze i dietetycy przekonują, że produkty te powinny gościć na naszych stołach przynajmniej pięć razy dziennie. Celem III już edycji kampanii „Warzywa i owoce – na szczęście!”, jest promocja spożycia polskich warzyw i owoców oraz podkreślenie ich korzystnego wpływu na kondycję fizyczną i psychiczną.