Strona główna Tagi Cebula
Tag:

cebula

Cebulowe pola w Kościelcu

Koniec sierpnia to okres, w którym wiele firm nasiennych zaprasza producentów cebuli na polowe pokazy swoich odmian. Jedno z takich spotkań odbyło się 20 sierpnia br. w gospodarstwie Romana Wacha w miejscowości Kościelec koło Inowrocławia. Jego organizatorem była firma Monsanto oferująca nasiona marki Seminis.

Cebula do długiego przechowywania

Firmy Spójnia Hodowla i Nasiennictwo Ogrodnicze oraz Everris zorganizowały 21 sierpnia w Ciszycy Dolnej Dzień Cebuli. Podczas towarzyszących tej imprezie wykładów przekazano informacje dotyczące hodowli i uprawy tego warzywa, w tym m.in. zastosowania nawozów dolistnych.

Święto cebuli w Henrykowie

Już od 9 lat w ostatnich dniach sierpnia w gospodarstwie Moniki i Michała Nowaków w Henrykowie k. Środy Wielkopolskiej organizowane jest Święto Cebuli i Ziemniaka.

O chorobach warzyw polowych – instytutowy dzień otwarty

Na terenie Instytutu Ogrodnictwa w Skierniewicach 21 lipca zorganizowano Dzień Otwartych Drzwi.

Warzywa: polowe prezentacje w Nowej Wsi

W gospodarstwie rolnym hodowcy i plantatora warzyw Włodzimierza Czarneckiego w Nowej Wsi pod Kutnem
Przedsiębiorstwo Nasiennictwa Ogrodniczego i Szkółkarstwa w Ożarowie Mazowieckim zorganizowało 24 sierpnia pokaz nowych odmian cebuli żółtej oraz innych warzyw polowych z hodowli czeskiej firmy Moravoseed.

Produkcja warzyw w Polsce. Stan obecny i perspektywy

Warzywa odgrywają bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka, ponieważ dostarczają m. in. składników mineralnych, witamin, antyoksydantów, fitosteroli oraz błonnika. Na liście spożywanych produktów roślinnych zajmują 3. miejsce — po ziemniakach i produktach zbożowych. Według badań GUS, w Polsce w przeliczeniu na jednego mieszkańca roczne spożycie wynosi mniej więcej 110 kg warzyw i ich przetworów, największy udział mają w nim kapusta, marchew, cebula, pomidory i ogórki.

Przygotowanie do siewu cebuli

Okres, jaki ogrodnicy mają na wiosenne przygotowanie gleby i siew cebuli, jest bardzo krótki i przy ostatnio często kapryśnej pogodzie zwykle niezbyt sprzyjający pracom polowym. Optymalnym terminem siewu jest pierwsza połowa kwietnia i z reguły potrzebny jest pośpiech, aby przedtem prawidłowo wykonać wszystkie zabiegi uprawowe.

W okresie przechowywania. Choroby warzyw kapustnych i cebulowych

W ostatnim czasie dostajemy sygnały od producentów o złym przechowaniu się w tym sezonie warzyw,głównie korzeniowych,cebulowych i kapustnych,składowanych w przechowalniach,chłodniach,a często także w kopcach ziemnych i wielu zaadaptowanych pomieszczeniach.Głównym powodem takiego stanu rzeczy był niekorzystny przebieg pogody przez większą część okresu wegetacji i bezpośrednio przed zbiorami.

Zbiór i przygotowanie warzyw do przechowania

Jakość warzyw przeznaczonych do przechowania zależy od wielu czynników agrotechnicznych, między innymi od terminu i sposobu zbioru. Pozbiorcze traktowanie warzyw oraz zapewnienie odpowiednich warunków przechowania mają na celu ograniczenie tempa zmian biochemicznych, fizjologicznych i fizycznych będących bezpośrednią przyczyną obniżenia jakości i strat powstających w czasie przechowywania.

Ostatnie artykuły

Ceny warzyw gruntowych nadal wysokie

Na rynku hurtowym warzyw zaczynają dominować warzywa gruntowe z tegorocznych zbiorów. Cena wielu gatunków jest wysoka, obserwowane są nieznaczne spadki cen niektórych warzyw (np. marchwi, cebuli, buraka). Na fluktuacje cen wpływ też eksport.

Mołdawia: handel promuje rodzimych producentów

Mołdawski Kaufland był partnerem i sponsorem promocyjnej imprezy mającej promować produkcje owoców jagodowych w rodzimych gospodarstwach kraju.

Wsparcie dla rolnictwa obszarów górskich

W resorcie rolnictwa trwają prace nad przygotowaniem odpowiedniego programu wsparcia rolnictwa na obszarach górskich, który poprawi rentowność produkcji rolnej oraz pozwoli zachować unikalność tych terenów. Program powinien również pomóc w podtrzymaniu rolniczego wykorzystania gruntów rolnych na obszarach górskich.