Strona główna Tagi Fao
Tag:

fao

Światowy Dzień Żywności 2020

75. rocznica utworzenia Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO)

Światowy Dzień Żywności 2019

Światowy Dzień Żywności to obchodzone 16 października święto ustanowione w 1979 roku przez Organizację Narodów Zjednoczonych do Spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). Jego celem jest przybliżanie tematyki globalnych problemów żywnościowych, w tym walki z głodem i niedożywieniem przez zachęcanie do współpracy gospodarczej i technicznej pomiędzy krajami rozwijającymi się, wzmocnienie świadomości publicznej w zakresie problemu głodu na świecie, promowanie przepływu technologii do krajów rozwijających się oraz podkreślenie znaczenia solidarności narodowej i międzynarodowej.

Ukraińska borówka na malezyjskim rynku

Ukraińskie borówki zdobywają kolejne rynki eksportowe. Dostarczane są już nie tylko do Singapuru i Zjednoczonych Emiratów Arabskich, ale też do Malezji. Pierwsze partie trafiły do supermarketów w stolicy kraju, Kuala Lumpur.

Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności

Dziś, po raz pierwszy, obchodzony jest Światowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności (ŚDBŻ). Zgromadzenie Ogólne Narodów Zjednoczonych w grudniu 2018 r. przyjęło rezolucję ustanawiającą to wydarzenie.

Gospodarstwa rodzinne dostarczają 80 proc. żywności

Rodzinne gospodarstwa rolne dostarczają ponad 80 proc. żywności produkowanej na naszej planecie i to na nich opiera się walka z głodem - stwierdza ogłoszony w Rzymie raport Organizacji ONZ ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Indeks cen żywności na świecie w kwietniu spadł o 3,5 proc. rdr

Indeks cen żywności na świecie w kwietniu spadł o 3,5 proc. w ujęciu rocznym, a w ujęciu miesięcznym spadł o 1,6 proc. - podała w czwartek na stronie internetowej Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO).

Mała bioróżnorodność zagraża bezpieczeństwu żywności

Obecnie uprawianych jest mniej gatunków roślin niż 50 lat temu, co może stanowić zagrożenie dla światowego bezpieczeństwa żywności - wykazało międzynarodowe badanie opisane w magazynie "PNAS".

Marnujemy żywność wartą 750 mld dolarów

Ponad miliard ton żywności wartej ok. 750 mld dolarów jest marnotrawione co roku na świecie - poinformowała w środę Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) w najnowszym raporcie na ten temat.

Zbiory owoców bez zmian, warzyw – mniej

Według najnowszych danych FAO z końca ubiegłego roku, w 2010 roku na świecie zebrano łącznie 698,5 mln ton owoców, podczas gdy dwa lata wcześniej było to 693,8 mln ton.

Ostatnie artykuły

Rośliny na miarę naszych czasów

Lata w Europie są coraz gorętsze i suchsze, co ma wpływ także na "zieloną" branżę. Konsumenci poszukują roślin, które są w stanie przetrwać letnie, a nawet wiosenne fale ciepła i nie mają wygórowanych potrzeb wodnych. Z tego względu coraz częściej prowadzone są badania mające na celu wytypowanie gatunków i odmian wytrzymałych na dynamicznie zmieniające się warunki klimatyczne.

Przetwory – lato zamknięte w szkle

Odporność najszybciej kojarzy się z momentami kiedy jej nie mamy, z późną jesienią, zimą, wczesną wiosną. Od późnej wiosny do wczesnej jesieni mogliśmy się cieszyć smakiem i walorami naszych polskich superowoców. Czy nastanie jesieni oznacza, że na długie miesiące musimy pożegnać się z ich smakiem? Czy polskie owoce jagodowe musimy zamienić na owoce z importu? Odpowiedź brzmi: nie, o ile znajdziemy je na sklepowych półkach i będziemy potrafili docenić ich wartości dla naszego zdrowia.

Ponownie na sprzedaż gospodarstwo sadownicze o powierzchni 180 hektarów

Na sprzedaż zostało ponownie wystawione gospodarstwo sadownicze znajdujące się w miejscowości Lipowa w gminie Opatów (woj. świętokrzyskie) o łącznej powierzchni 184,42 ha. Cena wynosi 22 500 000 zł.